Edegem wil hondenloopzones uitdagender inrichten

Dierenwelzijn ligt veel mensen nauw aan het hart. “We willen dat mensen op een verantwoorde manier met hun dieren omgaan, maar tegelijk willen we ook graag de sociale, verbindende rol die dieren hebben ondersteunen”, vertelt schepen voor dierenwelzijn Birre Timmermans. “Voor de hondenloopzones hebben we alvast een aantal concrete plannen.”

 

“Onze vier hondenweides zijn momenteel nogal saai ingericht”, vertelt schepen en hondenbaasje Timmermans. “Als je al van een inrichting kan spreken. Eigenlijk zijn het nu niet meer of minder dan plaatsen waar je hond even van de leiband kan om door het  gras te hollen. Maar net zoals kinderen variatie zoeken in speeltuigen hebben ook honden en hun baasjes verschillende noden.”

“Aan die noden willen we op verschillende manieren werken. We denken bijvoorbeeld aan een wadi (waterplek) in een van de weides waar de waterratten onder onze viervoeters zich kunnen uitleven. Een andere weide zal bijvoorbeeld agilitytoestellen krijgen waar je met je hond kan trainen. Waar het kan, zullen we ook zorgen voor meer bosachtige zones waar rondsnuffelen en tussen de struiken kruipen extra spannend wordt. In de weide van de Willem Herreynsstraat willen we dan weer zorgen voor meer verlichting.”

“Voor de baasjes zorgen voor een aangename zitplaats waar je een praatje te slaan met andere hondenvrienden. Honden hebben een verbindende rol in de maatschappij: wie een hond heeft, heeft een reden om buiten te komen. Ervaring leert dat iemand met een hond vaker aangesproken wordt op straat.  De hondenweides moeten als het ware aangename ontmoetingsplekken worden voor dierenvrienden.”

“Omdat het ook aangenaam moet blijven in en om de hondenweides, gaan we wel streng toezien op het opruimen van hondenpoep. Van onze kant zorgen we alvast voor voldoende en tijdig geledigde vuilbakken.”

“Dierenwelzijn wordt een integraal onderdeel van ons gemeentelijk beleid. We focussen ons dus niet enkel op honden. Tegen dierenleed en dierenmishandeling bijvoorbeeld willen we streng optreden”, sluit de schepen voor dierenwelzijn af.

%d bloggers liken dit: