Edegemse Sint-Antoniusviering erkend als immaterieel erfgoed

Op zondag 22 januari is het weer zover. Naar jaarlijkse traditie viert lokaal bestuur Edegem de Heilige Antonius Abt, beter gekend als Sint -Antonius met zijn varken. Maar dit jaar is wel héél speciaal, vertelt schepen voor erfgoed Koen Michiels enthousiast. “Edegem bestaat 850 jaar, dus 2023 gaat voor ons een echt feestjaar worden. Maar nu hebben we nog een extra reden tot vieren bijgekregen, want de Sint -Antoniusviering behoort voortaan tot het immaterieel erfgoed! Dat heeft het Vlaams Departement Cultuur vandaag bekendgemaakt. “

“Om de traditie van Sint-Antonius en haar eigentijdse boodschap te versterken, werd er in overleg met enkele ondersteunende erfgoedorganisaties een groter traject gestart waarbij een netwerk ontstaan is van de Sint-Antonius-vieringen in heel Vlaanderen. Vertegenwoordigers uit heel Vlaanderen namen binnen dit netwerk deel aan een werkgroep en dienden op 15 oktober een aanvraag tot erkenning als Immaterieel Cultureel Erfgoed in Vlaanderen in. Het dossier werd na indienen behandeld door een uitgebreide expertencommissie. Minister van Cultuur, Jan Jambon, heeft hierin gisteren de definitieve beslissing genomen. De Sint-Antoniusvieringen brengen mensen samen, over de generaties heen, en spelen een belangrijke verbindende rol binnen de lokale gemeenschappen.” gaat burgemeester Koen Metsu verder.

“We starten om 9 uur met een eucharistieviering in onze Sint-Antoniuskerk, gevolgd door een processie door hartje Edegem. Er worden ondertussen ook etenswaren en toiletartikelen ingezameld ten voordele van Gastvrij Edegem.” sluit schepen Michiels af.

Programma Sint-Antoniusviering

• 9 uur: eucharistieviering in de Sint- Antoniuskerk (Drie Eikenstraat).

• 9.45 uur: processie door Edegem.

Het parcours gaat van de Strijdersstraat naar de Hovestraat, tot aan de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek en terug van de Hovestraat naar de Doelveldstraat en de Strijdersstraat.

• 9 tot 12 uur: inzameling van niet-bederfelijke etenswaren en toiletartikelen ten voordele van Gastvrij Edegem aan de Sint-Antoniuskerk. De viering gebeurt met medewerking van Sint-Sebastiaansgilde PE Maria Magdalena, Jeugdhuis ‘t Varken, KSA Cantincrode, Accordeonclub De Nachtegaal, Erfgoed Edegem, Streekvereniging De Zuidrand en Genootschap Cantincroy Mortsel.

Beluister het interviet met Dirk Meeussen Coördinator Sint Antonius viering
 
%d bloggers liken dit: