Eerste leerlingen krijgen natuuronderwijs in splinternieuwe bioklas in Fort 5

EDEGEM – De leerlingen uit de eerste kleuterklas van de Edegemse basisschool De Link kregen maandagochtend  een bijzondere primeur. Zij waren namelijk de allereerste leerlingen die les kregen in de gloednieuwe bioklas in Hangar 23 van Fort 5. Voor de deur van deze vernieuwde mooie bioklas werden ze alvast opgewacht door burgemeester Koen Metsu en schepenen Koen Michiels en Goedele Van der Spiegel en meester Johan. 

“De bouw van de nieuwe bioklas ging van start in mei vorig jaar,” zegt milieuschepen Goedele Van der Spiegel.  “Een noodzaak”, de oude bioklas bestond al een dertigtal jaar en was helemaal afgeleefd. Als je weet dat de meeste van ons als kind nog in deze bioklas les gehad hebben, weet je dat het een oude aanbouw is, die er niet gezet was om zo lang mee te gaan. In 2016 dienden we de stedenbouwkundige aanvraag in voor de hernieuwde bioklas bij de Vlaamse Overheid en nu krijgen de eerste leerlingen er dus les.”

”In de bioklas geeft een leerkracht milieu-educatie. Microscopen, leskisten, audiovisueel materiaal,… maken de lessen heel erg tastbaar. En natuurlijk is de fauna en flora van Fort 5 de ideale omgeving voor lessen in de buitenklas. De klasruimtes grenzen rechtstreeks aan de nieuwe educatieve tuin met biopoel.  Met de eerste les in de nieuwe klas is het project nog niet afgerond. “Het is nog maar de eerste fase van het project”, weet burgemeester Koen Metsu.

“Tegen september willen we de oude bioklas afbreken. Daarnaast willen we ook de hangar waarin de nieuwe bioklas staat, Hangar 23, renoveren. We dienen daarvoor een subsidiedossier in bij de Vlaamse dienst Erfgoed. De doorgangen en ramen in de zijmuren worden weer geopend om de natuur naar binnen te brengen. We hopen deze werken te starten in 2019. Ook de ruimte rond de bioklas in de hangar pakken we aan, want deze willen we onder andere een vijver en begroeiing geven. We hebben hiervoor de nodige subsidies gekregen van Agentschap Natuur en Bos. Tijdens de zomer van 2019 willen we tot slot graag voor het eerst een pop-up zomerbar in de hanger naast die van de bioklasopenen.”

Lokale radio Frekwent was op de eerste les in de hernieuwde bioklas en had er een babbel met mileuschepen Mevr. Goedele Van der Spiegel.

%d bloggers liken dit: