Elia Viviani zet Italiaanse traditie verder tijdens dernyfestival in Wilrijk

WILRIJK – Italiaans wielerkampioen Elia Viviani voert het deelnemersveld aan van het 25ste Wilrijks dernyfestival, dat aanstaande maandag 13 augustus plaatsvindt tijdens de jaarmarkt. Ook Iljo Keisse, Dylan Teuns en Jürgen Roelandts prijken op de affiche.

Het Dernyfestival wordt traditioneel gereden tijdens de Wilrijkse jaarmarkt op een parcours in het centrum van het geitendorp. De renners leggen 100 kilometer af. De start wordt om 19 uur gegeven en de aankomst verwacht men rond 21u20. De afgelopen jaren wonnen in Wilrijk al tal van toprenners zoals Philippe Gilbert, Tom Boonen en Thomas De Gendt. Vorig jaar ging de zege naar de Italiaan Oscar Gatto, die Oliver Naesen voorbleef. In een verder verleden was de Wilrijkse jaarmarkt het decor van de Grote Prijs Wilrijk, de voorloper van het Dernyfestival. Op de erelijst van deze wedstrijd staan legendes als Eddy Merckx, Fausto Coppi en Rik Van Linden.

Ook voor de 25ste jaargang van het Dernyfestival stelde de Koninklijke Wielerclub Feestcomité Wilrijk – rekening houdend met het budget – een fraai deelnemersveld samen. Naast de al eerder genoemde Keisse, Teuns en Roelants verschijnt ook Jelle Vanendert aan de start. Zij krijgen het gezelschap van veldrijder Toon Aerts en de plaatselijke renners Pauwel Verhulst, Matthias Van Beethoven en Gerry Druyts. De blikvanger is Italiaans nationaal kampioen Elia Viviani. De renner van Quick Step won dit jaar onder meer het puntenklassement in de Ronde van Italië en is bovendien regerend olympisch kampioen in het omnium. Wilrijk heeft trouwens een traditie wat Italianen betreft. Ook Ballan en Paolini verschenen er ooit aan de start.

Sinds enkele jaren vindt op de Wilrijkse jaarmarktdag nog een tweede wielerwedstrijd plaats, voor de vrouwen elite. Deze gaat van start om 15 uur en eindigt rond 17u25. Schepen Robert Moens (N-VA): ‘Niettegenstaande het er niet gemakkelijker op wordt om grote namen, nationale en internationale wielrenners naar criteriums te krijgen heeft de Koninklijke Wielerclub Feestcomité Wilrijk toch een geweldig deelnemersveld samengesteld. Als districtsbestuur kunnen we dit alleen maar toejuichen en de organisatie bedanken voor het fantastische werk.’ De aankomstlijn van beide wedstrijden ligt ter hoogte van de Bist.

Vorig jaar ‘verklapte’ organisator Guy Vervoort zijn geheim. Niettegenstaande het budget in Wilrijk niet te vergelijken is met wat men elders neertelt, hoeft hij zich niet te schamen voor het deelnemersveld. Integendeel. ‘Wanneer je Museeuw, Boonen, Van Petegem, Gilbert, Ballan, Roelandts en De Gendt op je erelijst hebt staan, dan ben je geen ‘klein’ criterium meer. In oktober beginnen we aan de voorbereidingen voor de wedstrijd van half augustus. Het belangrijkste is dat we uiteindelijk voor aanvang van de wedstrijd kunnen zeggen dat we een begroting in evenwicht hebben. Veel organisatoren springen veel verder dan hun stok lang is en komen daardoor in de problemen. Dat risico lopen wij niet. Alles staat en valt met het weer. Vorig jaar was het schitterend en natuurlijk is de datum ideaal. Er zijn mensen die voor de jaarmarkt komen, anderen voor de optredens, nog anderen voor het vuurwerk of de kermis maar die voegen zich allemaal bij de wielerliefhebbers. Wij halen geen gekke toeren uit met ons budget. De mensen zien graag een verscheidenheid van truien. Je moet renners van Quick Step (Viviani, Keisse) aan de start hebben, maar ook van Lotto (Vanendert) en BMC (Teuns, Roelandts).’ (EM/Foto district Wilrijk)