Elke Emmermann uit Hove gaat hoopdance introduceren in Wilrijk

HOVE – Hoopdance is een vrije dansvorm waarbij gebruik wordt gemaakt van een hoepel. Iedereen kent de hoepel vanuit zijn kindertijd Bijna iedereen heeft ooit met hoepels gespeeld: rond je buik, armen. En nu als volwassene kom je de hoepel steeds vaker tegen, maar dan onder de naam ‘hoopdance’. Hoopdance is vooral populair in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië maar ook in Nederland wordt het al vaak beoefend. Steeds meer mensen die ermee beginnen ontdekken al snel dat regelmatig hoepelen positieve effecten op hun leven heeft. En daarmee is moderne hoopdance ook een vorm van movement meditation geworden. Het is dat wat Elke Emmermann uit Hove wil gaan promoten.

Elke: ‘Ik vecht tegen een eetstoornis. Soms kom ik in geen tijd tien kilogram bij. Als zesjarige wou ik altijd graag dansen maar mijn ouders zagen dat niet zitten. Ze vonden dat ik er het lichaam niet voor had en wilden mij beschermen. Een droom om te dansen ging in rook op. Daarom ging ik maar naar de muziekschool. Nu, ik heb weleens balletles gevolgd maar elegantie was mij niet gegeven en ik besefte al snel dat ik jaren lessen zou moeten volgen vooraleer ik de nodige vaardigheden zou bezitten om via dans een mooi verhaal neer te zetten, aan zelfexpressie te doen en een mooie boodschap te kunnen brengen. Bovendien had ik ADHD wat het allemaal niet makkelijker maakt. Tot ik op mijn 21ste een Youtube-filmpje ontdekte waarin een professionele danser met de hoepel aan de slag ging. Ik wou dat ook kunnen en trok naar een speelgoedwinkel maar de hoepel die ik er vond was veel te licht. Ik had een zwaardere nodig. In België waren die niet verkrijgbaar, ook niet in de Gamma. Uiteindelijk heb ik ze besteld via een Nederlandse website.’

Zes jaar geleden begon ze op haar eentje te oefenen. ‘In het begin lachte men mij uit. Ik deed het in parken en weiden en na een tijdje begon ik te verbeteren en gaf ik al eens een optreden voor vrienden. Ik ben blijven oefenen. Door mijn eetstoornis heb ik ook veel schaamte gekend. Ik ging door zware periodes en dan trainde ik niet. Ik heb heel veel therapeuten bezocht tot ik een halfjaar geleden werd doorverwezen naar Veer Hens die teruggaat naar de kern of oorsprong van het probleem en deze via haar zelf ontwikkelde restitutie therapie behandelt. Het was de eerste persoon die me echt heeft kunnen helpen. Ze vertelde me dat ik mijn vibratie omhoog kon brengen door te mediteren, bij mij is dat dus hoopdansen. Nu is mijn missie ‘zelf beter en gelukkiger worden en mensen helpen om ook aan hoopdance te gaan doen.’’

Elke beweert dat iedereen het kan. ‘Mensen geven soms op wanneer de hoepel valt maar dat hoeft niet. Je hoeft geen soepele heupen te hebben of jong te zijn om te leren hoepelen. Met de juiste techniek blijft de hoepel wel rond je middel draaien . Je moet jezelf leren zijn, plezier hebben. Met mijn lessen mik ik niet alleen op volwassenen en kinderen met sociale of fysieke problemen. Iedereen kan eraan meedoen. Toen ik les gaf aan een autistisch kind kwam die helemaal tot ontplooiing. De juf wist niet wat er gebeurde.‘

De eerste les zal worden gegeven op zondag 18 augustus bij Lightbulb in de Floraliënlaan 519 in Wilrijk van 14 tot 15 uur. Er zijn groeps- en privélessen voor volwassenen en kinderen. ‘Ik heb gehoord dat er in het Leuvense nog een meisje moet zijn die hoopdance geeft maar eigenlijk heb ik daar geen verdere info over gevonden dus ik ben haast zeker dat ik de Vlaamse pionier ben. Ik ga niet op één stijl focussen. Iedereen kan, vanuit de lessen, zijn of haar eigen stijl ontwikkelen. De hoepel kan men gratis lenen en men hoeft zich niet te engageren om een bepaald lessenpakket te volgen. Je betaalt gewoon per keer.’ Wie wil reserveren kan een mailtje versturen naar ElkeEmmermann@yandex.com. (EM)

%d bloggers liken dit: