Erfgoedpremie voor heraanleg vesten

Begin mei start een aannemer aan de heraanleg van de Lierse stadsvesten. Van aan de minigolf (Begijnenvest) tot aan Sion wordt de oude dolomietverharding van de vesten vervangen. Ruim 2 km vesten krijgt zo een nieuwe wegdek.

De huidige verharding dateerde van een hele tijd geleden. Door de aanleg van de verlichting langs de vesten, raakte het wegdek bovendien op verschillende plekken beschadigd. Er komt een halfverharding in dolomiet in 2 lagen. Een mooi en een comfortabel wegdek voor wandelaars, joggers en fietsers! De werken nemen ongeveer zes weken in beslag, er zullen nooit meer dan twee vesten tegelijk afgesloten zijn. Een detailplanning en fasering volgt zo snel mogelijk. De heraanleg kost de stad 266.359,20 euro incl. BTW.

De stad is verheugd vandaag te vernemen dat Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zijn goedkeuring gaf in het aanvraagdossier voor een erfgoedpremie. De stad Lier kan hiermee rekenen op een premie van 123.633 euro voor de renovatie van de verhardingen op de Lierse stadsvesten. Het omleidingskanaal van de Nete en de stadsvesten zij sinds 1949 beschermd als onroerend erfgoed. In 2020 werd een beheersplan opgemaakt voor de stadsvesten in functie van een duurzaam beheer en behoud van deze groene gordel.

Schepen Bert Wollants reageert opgetogen: "Op onze Lierse stadsvesten ontmoeten geschiedenis, groene ruimte, recreatie en mobiliteit elkaar. Mede dankzij de steun van Vlaanderen leggen we een nieuw comfortabel wegdek aan. Zo houden we niet alleen ons erfgoed levend, maar investeren we ook nog eens in de duizenden wandelaars, joggers en (schoolgaande) fietsers die elke dag dankbaar gebruik maken van deze groene omgeving."

%d bloggers liken dit: