Feest bij de slechtvalken

MORTSEL – Na bijna 5 weken broeden zijn er weer kuikens bij het koppel slechtvalken op de 70 meter hoge schoorsteen bij Agfa Gevaert in Mortsel. Begin maart werden daar in de nestkast 4 eieren gelegd. Heel dit gebeuren is via de website www.agfa.be/slechtvalken reeds enkele maanden live te volgen via een webcam die in de nestkast  werd geplaatst. Het is een initiatief van Agfa, i.s.m. de Natuurpunt afdeling Land van Reyen en de stad Mortsel (Milieuraad).

Het is nu precies 10 jaar geleden dat er bij Agfa voor het eerst een succesvol broedgeval van slechtvalken was. Deze roofvogel was vijfentwintig jaar geleden volledig uitgestorven in België, maar is sinds begin deze eeuw terug in opmars. Tot nog toe werden er op de schoorsteen bij Agfa reeds 22 jonge slechtvalken succesvol grootgebracht. Sinds vorige week  zijn er nog eens vier gezonde kuikens bij.  Hoog tijd om dat eens met z’n allen te vieren zegt men in de stad Mortsel.

Daarom wordt er op zaterdagnamiddag 5 mei bij Agfa-Gevaert een slechtvalken-happening georganiseerd. Zo zal je aan de fabriekspoort in de Hendrik Kuyperstraat de kuikens kunnen observeren via verrekijkers/telescopen. In de gebouwen van Agfa in de Septestraat is er een tentoonstelling over roofvogels en kan je ook een lezing bijwonen over de (symbool-)waarde van deze bijzondere vogel. Het volledig programma  van de happening vindt je terug op de websitewww.landvanreyen.eu.  De stad Mortsel zal de komende 2 weken  in haar bibliotheek in de Eggestraat ook een “educatief hoekje” uitstallen waar je terecht kan voor info over roofvogels en uilen. Je kan er tevens op een monitor continu de webcambeelden vanuit de Agfa schoorsteen bekijken.

Aan de scholen in Mortsel werd gevraagd om de komende weken even aandacht te schenken aan het gedrag en het nut van roofvogels, ook in een stedelijke omgeving.  Als je de camerabeelden uit de schoorsteen van Agfa thuis zelf wil bekijken dan kan dat via www.agfa.be/slechtvalken/webcam.

%d bloggers liken dit: