Feest van de Vlaamse Gemeenschap in stad en districten

Ook dit jaar vieren de stad en de districten het Feest van de Vlaamse Gemeenschap. Een aantal districten biedt een alternatief programma aan met gratis activiteiten vanaf zaterdag 4 juni. Daarnaast vindt ook het traditioneel luik met plechtigheden en de uitreiking van het Gulden Spoor in het Schoonselhof plaats op 11 juli (enkel op uitnodiging en voor pers). Om ieders veiligheid te garanderen, implementeren de stad en de districten bij alle activiteiten de nodige coronamaatregelen.

Een strijkkwartet van het gerenommeerde Antwerp Symphony Orchestra verzorgt samen met sopraan Tineke Van Ingelgem de muzikale omkadering. ATV zendt alles live uit.

Programmas districten

Antwerpen

Om de Vlaamse feestdag te vieren, zijn er op zaterdag 4 en zondag 5 juli allerlei activiteiten in het Stadspark. Zo kunnen 50 sportievelingen op zaterdag deelnemen aan een zumbasessie tussen 11 en 12 uur en is er op zondag vanaf 10.30 uur yoga. Vooraf inschrijven hiervoor is niet nodig.

Zaterdag vanaf 14.45 uur trekt fanfare ‘t Schoon Vertier doorheen het park en op zondagnamiddag ontdekken bezoekers in het park verschillende gedichten tijdens een verrassende poëzieroute. Vier poëten dragen op deze route de mooiste gedichten uit hun bundel voor. Verder kunnen de kleinsten het hele weekend doorlopend op berenjacht in het Stadspark en mogen ze hun mooiste foto’s doorsturen of delen op de sociale media kanalen van het district.

Het volledige programma is te vinden op www.districtantwerpen.be – Klik hier voor de rechtstreekse link.

Wilrijk

Wilrijk start de zomervakantie naar goede gewoonte met Wilrijk Feest!, een muzikale viering van het feest van de Vlaamse Gemeenschap. Dit jaar niet met een groots openluchtoptreden op de Bist, maar het district maakte van de nood een deugd, en streamt een aantal optredens live op haar Facebookpagina www.facebook.be/districtwilrijk, klik hier voor de rechtstreekse link. Kinderen kunnen op 4 juli om 18 uur genieten van een show van Reginald en de Bosbeesten. Om 19.30 uur brengen Tine en Pieter Embrechts een knus huiskamerconcert met eigen werk en covers.

Ekeren

Het district Ekeren stelt een intiem programma voor Vlaanderen Feest! voor. Ekerenaars kunnen op zondag 5 juli vanaf 10 uur in het Veltwijckpark naar mooie verhalen komen luisteren in de ‘Potkasten’. In de vooravond zorgt Veston voor een sfeervol concert op het binnenplein van kasteel Veltwijck. Wie het concert (max. 100 tickets) wil bijwonen, moet zich verplicht op voorhand inschrijven via www.252cc.be, klik hier voor de rechtstreekse link. Ook voor de Potkasten wordt inschrijving aanbevolen, klik hier voor de rechtstreekse link.

 • ‘Potkasten’  met unieke verhalen in het Veltwijckpark
  5 juli – tussen 10 en 16 uur
 • Intiem concert op het binnenplein van kasteel Veltwijck
  5 juli  – van 16 tot 17 uur

Berchem       

Berchem kiest dit jaar voor miniconcerten door Jelle Cleymans, Frank Mercelis (Eddy et les Vedettes) en het duo Pieter en Tine Embrechts, verspreid over de wijken. Het aantal bezoekers per concert is beperkt tot 70 personen. Geïnteresseerden kunnen een ticket reserveren via de hieronder vermelde website.

 • Jelle Cleymans – vrijdag 10 juli, om 17 en 19 uur
  aan Sint-Anna Ruytenburg, Floraliënlaan 400A
 • Pieter en Tine Embrechts – zaterdag 11 juli, om 19 en 21 uur
  aan Vertellerij Groenenhoek, Turkooisstraat 18
 • Frank Mercelis (van Eddy et les Vedettes) – zondag 12 juli, om 17 en 19 uur
  op het Kunstenplein, tussen het Berchemse districtshuis en bib De Poort

Bovendien vroeg het district speciaal voor Vlaanderen Feest! aan Lies van Gasse om een gedicht te schrijven. Ze schreef en tekende over hoe Park Brialmont uit de restanten van de Brialmontomwalling groeide en de Berchemse wijken en hun bewoners verbindt in deze vreemde tijden. Het gedicht en de tekening worden in de week van 6 juli gratis verspreid als affiche via de Berchemse handelaars en als bladwijzer via de Berchemse bibliotheek.

Tickets reserveren voor de miniconcerten en alle info over de concerten en de verdeling van de raamaffiches raadplegen kan via www.beleefberchem.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

 Hoboken

Op zaterdag 11 juli tussen 10 en 16 uur spelen handdraaiorgels Nederlandstalige en Vlaamse muziek op verschillende locaties in Hoboken. Het district werkt hiervoor samen met de vereniging Mechamusica vzw.

 Borgerhout

Op zaterdag 11 juli viert Borgerhout Vlaanderen Feest! met Zomerbar Deluxe in het Te Boelaarpark. Er zijn mini-optredens van Halve Neuro & Friends en Hans Van Cauwenberghe. Voor de kinderen is er poppenkast. De programmatie van de optredens wordt later nog bekend gemaakt op https://www.facebook.com/BoelaerZomerBar/.

 • Doorlopend van 14 tot 21.30 uur.
 • Maximaal 200 toeschouwers per optreden.
 • Locatie: ingang park aan de kruising Gitschotellei met Cruyslei, 2140 Borgerhout (vlakbij de speeltuin).
 • Meer info is te vinden op www.borgerhout.be, klik hier voor de rechtstreekse link.
%d bloggers liken dit: