Ferre, de nieuwe Wilrijkse reus

WILRIJK – Ferre Grignard was in de jaren ‘6o en ’70 tienerheld en tegelijk de schrik der ouders en leraars. Als jong talent werd hij een ster zonder het te beseffen met als hoogtepunt de song ‘Ring Ring, I ve got to Sing’ in zijn legendarische pleisterplaats de Muze. Je kon hem een protestzanger zonder politiek geëngageerd te zijn noemen. Hij had een imago van wild en nonchalant. Hij zei en deed gewoon wat hij wou. Op het hoogtepunt van zijn carrière zag je hem in de Star Club te Hamburg en de Olympia in Parijs waarna echter een terugval kwam. Hij was ook een begenadigd schilder en boekillustrator.

Ferre (of Fernand zoals hij voluit heette) wordt bijna altijd geassocieerd met de kroeg aan de Melkmarkt (de Muze) maar zijn roots lagen in het Wilrijkse. De Letterkundestraat was zijn thuishaven als kind. Van hieruit ging hij naar de Cadixstraat voor studies aan het Stedelijk instituut voor Sierkunsten.

Wilrijk is de Ferre, die in 1982 al vrij jong stierf, echter niet vergeten. In 2003 kwam er als herdenking een monument in de vorm van een gitaar op een plantsoen in het Valaar.

De organisatoren van de lokale Geitestoet vonden nu een originele manier om Ferre Grignard verder te herdenken. Elke wijk in Wilrijk verdient iemand te hebben om in herinnering te brengen. Om technische redenen ( de Boomsesteenweg) doet de Geitestoet het Valaar niet aan. De stoet is er om de vijf jaar. Zo kwam het idee van een reus geassocieerd met de wijk. Na navraag bij de familie kon men de Ferre een nieuw leven geven. Het Technisch Comité van de Geitestoet met de steun van het district realiseerde een 3m70 hoge reus: de Ferre met gitaar en rond brilletje, maar niet met zijn donkere kledij die hij altijd droeg. Hier koos men voor een aangepaste versie met bloemetjeshemd.

Op 30 maart tekende de ambtenaar van de burgerlijke stand van Wilrijk de geboorteakte en werden ook de peter en meter bekend. Meter is Petra Verrept van de lokale Geitestoet-organisatie en peter Alain Grignard de neef van de zanger.

De reus werd ook gedoopt met water uit de Hollebeek . Deze beek ligt op de grens tussen Hoboken en Wilrijk.

Reus Ferre zie je voor de eerste maal live tijdens de Jaarmarkt op 12 augustus.

Grignard ligt begraven op een ereperk van het Schoonselhof.

Tekst en foto’s: Gust Charrin

 

%d bloggers liken dit: