Fietsbrug op grens Mortsel-Boechout zorgt voor Belgische primeur

BOECHOUT – Op de grens van Boechout en Mortsel plaatst de provincie Antwerpen morgen een composietfietsbrug van 30 meter lang. Het is de eerste fietsbrug in glasvezelsterke kunststof met een vrije overspanning van 26,6 meter. Een primeur dus op de fietsostrade F11 Antwerpen-Lier.

Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA): ‘Op de grens Boechout-Mortsel wordt er een fietsbrug in kunststof over de sporen gelegd. We hebben gekozen voor dit materiaal omdat het minder onderhoud vraagt. De brug zal aansluiten op de Victor Heylenlei, die meteen een fietsstraat wordt. Op de Oude Steenweg verleggen we het fietspad naar de zijde waar het aansluit op de al aangelegde fietsostrade, waardoor fietsers geen twee keer moeten oversteken. Vroeger waren de fietsostrades drie meter breed maar omdat ze zo populair zijn – de fietsostrade Antwerpen-Mechelen telt op piekmomenten 6 000 fietsers per dag – kiezen we hier voor een comfortabele 4,5 meter in roodbruine asfalt. Voor de fietser betekent dit een vlottere maar vooral een veiligere route met maar liefst elf kruisingen minder, wat een enorme tijdswinst zal opleveren.’ In de praktijk wordt een fietstocht tussen Mortsel en Boechout 600 meter korter.

‘Voor de bouw van de brug over de sporen op de grens van Boechout en Mortsel ontvangen wij via het EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) maximaal 832 000 euro subsidies. De fietsbrug is namelijk belangrijk voor de regionale en economische ontwikkeling omdat ze meer mensen op de fiets zet voor functionele verplaatsingen. De gemeente Boechout en distributiecentrum Water-link, in samenwerking met Aquafin, investeren voor respectievelijk 418 000 en 260 000 euro. Van de Vlaamse Overheid ontvangen we drie miljoen euro.’

Wim Peetermans van ‘Fietsbeleid provincie Antwerpen’: ‘Meer dan wat lokale verkeershinder zullen de werken niet met zich meebrengen. Tegelijkertijd maakt men van de gelegenheid gebruik om in de Victor Heylenlei een nieuw gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen. Indien alles vlot verloopt fiets je eind dit jaar van de luchthaven in Deurne tot aan de Ernest Claeslaan in Lier. Vanuit de Pallieterstad zal je naar Antwerpen (F11), Mechelen via Lint (F16 en F1), Aarschot (F104), Herentals (F13) en Boom (F16) kunnen fietsen. De F11 Antwerpen-Lier wordt twaalf kilometer lang. Op een halfuurtje fiets je dan van Antwerpen naar Lier. Ook in Lier zelf staan er grootse werken gepland al zitten die nog maar in de fase van aanbesteding. Aan het Galgenveld komt er een fietstunnel onder de ring. Vervolgens wordt er een brug over het spoor gelegd waardoor er een vlotte aansluiting mogelijk is met andere fietsostrades.’

De werken in Boechout zitten volledig op schema. ‘Het enige probleem vormden de nutsleidingen in de Victor Heylenlei. Op 3 juni is de aannemer begonnen met zijn studiewerk en precies drie maanden later konden de werken een aanvang nemen. Het is leuk om vast te stellen dat alle betrokken partijen ‘met liefde’ aan dit project werken.’ De kraan die de brug op de landhoofden moet aanbrengen wordt morgenochtend om vijf uur verwacht. De werken vangen aan om acht uur. Hierdoor is er dit weekend geen spoorverkeer mogelijk in Boechout. Er worden vervangbussen ingelegd. (EM Foto Gust Charrin)

%d bloggers liken dit: