Fietskluizen voor hulp langs fietsostrade in Mortsel, Hove en Kontich

MORTSEL – Op de F1, de fietsostrade tussen Antwerpen en Mechelen, zijn sinds kort alle Fietskluizen geïnstalleerd en operationeel. Fietsers op de fietsostrade F1 die in panne vallen, kunnen met een elektrische vervangfiets uit die kluis hun rit zorgeloos verder zetten. De eigen fiets wordt intussen hersteld door de sociale-economie-organisatie Werkmmaat of ‘t Atelier. De Fietskluizen vind je om de drie kilometer op de F1.

Fiets in panne of defect? In een Fietskluis berg je hem veilig op en ruil je hem voor een elektrische vervangfiets. De fietspuntploegen van vzw Werkmmaat en vzw ‘t Atelier, organisaties in de sociale economie, herstellen de kapotte fietsen in de Fietspunten (in en nabij stations) en plaatsen ze terug in de Fietskluizen. De herstellingen gebeuren via het ‘altijd thuiskom-principe’. Het gaat dus enkel om kleine herstellingen (licht, remmen, ketting, …) die nodig zijn om thuis of tot bij een reguliere fietshandelaar/-hersteller te geraken. De eerste Fietskluis op de F1 opende in september 2018 in Kontich (zie foto). Intussen zijn alle zeven Fietskluizen operationeel. Om de drie kilometer vind je er één. Fietspunt Mortsel Oude God, dat vlak naast de F1 ligt, fungeert als achtste Fietskluis (tussen acht en achttien uur). Fietsers met panne moeten op die manier maximum anderhalve kilometer stappen tot aan een Fietskluis om hun defecte fiets te ruilen voor een elektrische vervangfiets.

Gedeputeerde Kathleen Helsen (CD&V): ‘De provincie trok voor de installatie van de Fietskluizen een budget van 70 000 euro uit. Het project geeft extra kansen aan doelgroep-medewerkers uit de sociale economie. Ze doen werkervaring op zodat ze hun kans op doorstroming naar de reguliere arbeidsmarkt verhogen. Naast hun werk in de Fietspunten in en nabij de stations, krijgen ze een meer divers takenpakket nu ze ook de Fietskluizen verzorgen.’ Gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA): ‘Vanuit mobiliteit hebben we de voorbije legislatuur zwaar geïnvesteerd in de F1: het wegwerken van missing links en vooral de aanleg van complexe fietsinfrastructuur zoals fietsbruggen en –tunnels waarmee we gevaarlijke punten willen wegwerken. Dagelijks passeren hier immers 6 000 fietsers. De service van de Fietskluizen verhoogt het comfort van de recreatieve en functionele fietsers. Je geraakt immers gegarandeerd op je bestemming op een veilige manier. Bij panne krijg je een degelijke elektrische vervangfiets en je eigen fiets wordt binnen de dag hersteld. Kortom, deze dienstverlening sluit naadloos aan bij de ultieme doelstelling om met optimale fietsinfrastructuur een goede dienstverlening naar de burger te garanderen.’

De fietskluizen bevinden zich in Hove, Kontich-Lint, Duffel (2), Sint-Katelijne-Waver (2) en Mechelen. Het fietspunt Mortsel Oude God ligt vlak naast de F1. Sinds de start in september 2018, toen de eerste Fietskluis werd geïnstalleerd in Kontich, was er daar gemiddeld één keer per week een fietser met panne die de Fietskluis gebruikte. De klanttevredenheid bij de gebruikers is groot. Een evaluatie van alle Fietskluizen staat gepland eind september.

Indien je pech hebt volg je de aanwijzingen op de zijkant van de Fietskluis. Met je smartphone registreer je eerst je fietspech. Daarna krijg je een sms met een code om de poort van de Fietskluis te openen. Na de herstelling stuurt het fietspunt je een bericht dat je je fiets weer kunt ophalen in de Fietskluis waar je hem achterliet. Het gebruik van de elektrische vervangfiets is gratis. Enkel voor de herstelling van je fiets worden kosten aangerekend. Die factuur wordt via e-mail verstuurd. (EM)

%d bloggers liken dit: