FORT 4 in Mortsel krijgt zondag bezoek van minister Diependaele

Zondag 19 januari krijgt FORT 4 bezoek van minister Matthias Diependaele, bevoegd voor Onroerend Erfgoed. Het bezoek kadert in de huidige en geplande renovatiewerken van het fort. Sinds midden september wordt het dak van dit historisch waardevol erfgoed onder handen genomen.

Doorheen de tijd waren er erg veel bomen en struiken op gaan groeien, wat op zich een fraai beeld was. De wortels brachten het reduit echter enorme schade toe. Wortels die het metselwerk kapot maakten en vooral waterinsijpeling vroegen om een grondige aanpak. De voorbije maanden werden de bomen, struiken en aarde van het dak weggehaald via een ingenieuze containerbrug over de droge gracht. Nadat het dak waterdicht is gemaakt, kunnen de muren uitdrogen. Het dak wordt nadien opnieuw van onderhoudsvriendelijk groen voorzien. Vervolgens worden het officierengebouw en de brug aangepakt en tot slot ook de binnenkant en gevel van het reduit. Ook de wegen op het fort worden gerestaureerd zodat ze gebruikt kunnen worden. Via verschillende fases ondersteunt de Vlaamse overheid de totaalrenovatie van FORT 4 voor ruim 7 miljoen euro.

Ook stad Mortsel zelf investeert de komende jaren ruim 2 miljoen euro in het fort. Samen met Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) en Kempens Landschap wordt volop nagedacht over mogelijke toekomstige invullingen van FORT 4.

%d bloggers liken dit: