Fototentoonstelling ‘Heldenhulde’ nog zes dagen in Sint-Benedictuskerk

MORTSEL – Naar aanleiding van 100 jaar Groote Oorlog richtte de Vlaamse Vredesvereniging een tweetal jaar geleden het project ‘Heldenhulde’ op. Eén van de onderdelen van dat project is een fototentoonstelling van Sam Vanoverschelde. Die telt 26 kaders en is een reflectie van de fotograaf over ‘helden’ en ‘hulde’. Hij is nog zes dagen lang (op 13, 14, 15, 20, 21 en 22 december van 14 tot 18 uur) gratis te bekijken in de Sint-Benedictuskerk aan de Dorpstraat in Mortsel.

De fototentoonstelling is een onderdeel van het project ‘Heldenhulde’, een idee van Verbond VOS vzw , Vlaamse Vredesvereniging. Het werd door het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid toevertrouwd aan het ADVN, het archief- en onderzoekscentrum voor Nationale Bewegingen. De andere opdrachten waren het opstellen van een wetenschappelijke inventaris – wat heeft geleid tot het ontwikkelen van een databank – en een website – en het onderzoeken van de geschiedenis van Heldenhulde, wat heeft resulteerde in een publicatie. Er diende te worden gezorgd voor de opvolging en continuering van het project.

Het ADVN contacteerde enkele experts betreffende de Eerste Wereldoorlog, specifiek over de geschiedenis van Heldenhulde en de heldenhuldezerkjes. Jan Huijbrechts, Guy Leemans en Peter Verplancke werkten mee aan de verwezenlijking van de databank en van de publicatie. Sam Vanoverschelde (°1973) zorgde voor de fototentoonstelling. Hij is regisseur, fotograaf en medeoprichter van Visual Kitchen (de naam spreekt voor zich). Vanoverschelde is actief in de wereld van muziek, theater en dans en nauw betrokken bij het familiearchief dat het erfgoed behartigt van zijn overgrootvader Joe English, de ontwerper van de heldenhuldezerkjes. Verschillende medewerkers van het ADVN zorgden voor een specifieke inbreng. Het project werd gecoördineerd door Frank Seberechts, diensthoofd onderzoek bij het ADVN.

Bij Uitgeverij Vrijdag verscheen de publicatie ‘Onsterfelijk in uw steen. Soldatengraven, heldenhulde en de Groote Oorlog. ‘ De titel werd ontleend aan een gedicht uit 1921 van Victor J. Brunclair over de naweeën van de oorlog. Het boek bevat de geschiedenis van Heldenhulde en van de heldenhuldezerkjes, het verhaal van verschillende gesneuvelden, een overzicht van de diverse oorlogsbegraafplaatsen en een aantal foto’s uit de tentoonstelling.De website met de gegevensbank geeft een overzicht van – voorlopig – circa 700 zerkjes. Hij bevat gegevens over de identiteit en de militaire loopbaan van de gesneuvelde soldaat, over zijn overlijden en begrafenis, en over de plaats(en) waar hij werd (her)begraven. In de mate van het mogelijke werden er illustraties bijgeplaatst. Het gaat hier om een werk in uitvoering. Geregeld zullen dus extra gegevens en nieuwe illustraties worden toegevoegd.

De tentoonstelling in Mortsel toont heldenhuldezerkjes. Schepen Ilse Lacante (N-VA) zei hierover bij onze collega’s van MortselTV: ‘Ze zijn een symbool van de Vlaamse strijd. Tijdens de Groote Oorlog moesten Vlaamse soldaten orders opvolgen van Franstalige officieren. Ze begrepen elkaar dus niet. Velen sneuvelden en werden begraven onder een simpel houten kruis of in een anoniem graf.’ De locatie is niet toevallig gekozen. ‘De Sint-Benedictuskerk is pas vernieuwd en opgefrist en de mensen staan open om de kerk meer toegankelijk te maken. Bovendien hangt hier een schilderij van Frank Kegels dat coördineert met de tentoonstelling. Het toont een soldaat die op papavers staat, de symbolen van de Eerste Wereldoorlog.’ (EM)

%d bloggers liken dit: