Freddy Housen exposeert in Edegem: ‘Hoe je kijkt is belangrijker dan wat je ziet’

EDEGEM – Vanavond vond de vernissage plaats van ‘Illusie en Dynamiek’, een tentoonstelling met werken van Berchem-naar Freddy Housen in Huis Hellemans aan de Strijdersstraat in Edegem. Men kan nog gaan kijken tot 26 mei.

Freddy Housen (76) werd geboren in Bergen. Hij studeerde aan het Sint-Lucasinstituut in zijn geboortestad en in en Brussel, waar hij het diploma behaalde voor decoratie, keramiek, schilderkunst en glasramen. De zin voor abstractie is eerder een noodzaak dan een bewuste keuze. Vroeg in de jaren ’60 werkte hij in een zeefdrukkerij in Charleroi. Hij was er ‘net-tekenaar’ en moest er de grafische tekeningen ‘clean’ zetten. Het maakte hem tot een perfectionist. ‘Ik ben altijd met kleuren bezig geweest, was constant met lay-out bezig, ook al werkte ik in verschillende drukkerijen. Ik was een meestergast in de repro-afdeling.’

Toen hij vijftien jaar geleden met pensioen ging begon een nieuw leven Hij schreef zich in aan de academie van Borsbeek. ‘Na 40 jaar nam ik de draad weer op. Eerst verdiepte ik me in de tekenkunst. Nadien geraakte ik gefascineerd door de wereld van de schilderkunst.’ De drukkunst van weleer is geënt op vakmanschap en metier, geen digitale schermen met duizenden knopjes, maar pen, inkt, potlood en verf. Een gefocust brein en een vaste hand zijn de voornaamste competenties van de tekenaar van toen. ‘Geen zwart-wit voor mij’, zegt hij, terwijl hij zich voor een schilderij bevindt in… zwart en wit. ‘Ik heb dat gemaakt maar niet van harte.’

Freddy maakt composities binnen een geordend stramien. Kleuren hebben vorm en vormen hebben kleur. Hij maakt schilderijen met een knipoog naar het constructivisme. Zijn werk is een dialoog tussen basisvormen, heldere kleurvlakken, strakke lijnen en volmaakt getekende cirkels. Freddy zoekt met acrylverf naar contrast en de vormspanning in zijn composities. Hij schrijft neer wat hij denkt: ‘Hoe je kijkt is belangrijker dan wat je ziet’, of nog: ‘Een idee heb je, kunst moet je maken.’ ‘Dat is toch zo? Mijn kunst evolueert ook. Dat merk je wanneer je deze tentoonstelling bekijkt.

‘Christophe Meul, de directeur van Academia Borsbeek zag het juist. Ik evolueerde stilaan naar collages en hier en daar zit er wat pop art tussen. Maar alles is met de hand gemaakt.’ ‘Collagegewijs doemen er nieuwe betekenislagen op, struise vlakken doorboren fotomateriaal uit gevonden tijdschriften. Verschillende momenten ontmoeten elkaar. Verschillende composities botsen en zorgen zodoende voor nieuwe contrasten’, zo typeert Quinten Ingeloere van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen zijn werk.

Freddy Housen getuigt dat je niet zomaar mag exposeren in Huis Hellemans. Hij is de 377ste kunstenaar die er zijn werk tentoonstelt. ‘Vier jaar geleden heb ik dit gevraagd. Twee jaar geleden is de jury komen kijken en twee maanden later kwam het verlossende woord: ik was geslaagd. Ik ben vereerd. In het verleden deed ik al tentoonstellingen in onder meer Zoersel, het Vleeshuis in Lier, het Kasteel Rivierenhof, de Sint-Jacobskapel in Brasschaat, maar dat waren geen solotentoonstellingen. Dit is anders.’ Wat hij voor ons nog in petto heeft? ‘Weet ik niet. Voorlopig zit hier van boven alles vol. Eerst even genieten van deze tentoonstelling. (EM: Foto FB)

%d bloggers liken dit: