‘Gebermte’ voor liefhebbers van cultuur, kunst en natuur

MORTSEL – Liefhebbers van cultuur, kunst en natuur kleuren best meteen een hele week feestelijk groen in hun agenda. Van 18 tot en met 25 mei staan in Mortsel, Wilrijk en Edegem onder meer bermpicknick, bermwandelingen, muziek en poëzie geprogrammeerd.

Bijzonder dit jaar is dat een internationale groep van 45 onderzoekers, kunstenaars en studenten op Den Berm kampeert. Onder leiding van ‘Gebermte’ en de KU Leuven zullen zoveel mogelijk mensen Den Berm als ‘trage weg’ laten beleven. Het onderzoeksproject krijgt actieve lokale en internationale steun van onder meer Streekvereniging Zuidrand, Provincie Antwerpen, Trage Wegen vzw, de Universiteit van Newcastle en het Latijns-Amerikaans architectencollectief Supersudaca.

Naast de Krijgsbaan – van de Prins Boudewijnlaan in Wilrijk tot aan Klein-Zwitserland in Mortsel – lopen oude spoorwegbermen, beter bekend als ‘Den Berm’. Het is een groene oase waar mensen wandelen, lopen en fietsen. Voor het derde jaar op rij vormt Den Berm het natuurlijke kader van ‘Gebermte’, een evenement dat zichzelf ‘een kleine parade cultuur, kunst en natuur’ noemt. De succesformule blijft behouden: een gevarieerd cultuur- en natuurprogramma met lokale en (inter)nationale artiesten.

Initiatiefnemer Bart Pluym: ‘Deze editie is om verschillende redenen speciaal. We gaan voor een volle week, er is voor het eerst een bermpicknick en het overkoepelende thema is ‘trage weg maken’. Bovendien vragen we drie lokale besturen (Mortsel, Wilrijk en Edegem) en de Provincie Antwerpen om met ons na te denken over de toekomst van de bermen. Van 18 tot en met 25 mei laten we samen met de onderzoeksgroep Planning & Ontwikkeling van de KU Leuven de volledige spoorwegberm in Mortsel en Wilrijk door zoveel mogelijk mensen als trage weg beleven. Ook onderzoeken we hoe de bermen tot plekken kunnen evolueren die verder van onderuit door mens en natuur kunnen worden toegeëigend.‘

‘Gebermte’ en de KU Leuven krijgen de hulp van 45 onderzoekers, kunstenaars en studenten. Onder leiding van een internationaal team docenten gaan ze in gesprek met bewoners, organisaties, politici, ambtenaren en andere belanghebbenden. Ze onderzoeken hoe de zichtbaarheid en toegankelijkheid van trage wegen in de Zuidrand van Antwerpen de versnippering van open ruimte kunnen tegengaan en gedeeld ruimtegebruik kunnen stimuleren. Het onderzoek ondersteunt denkrichtingen en acties die het gedeeld beheer en gedeeld gebruik van trage wegen zo groot mogelijk maken.

‘Gebermte’ is een participatief initiatief. Het is ervan overtuigd dat de oude spoorwegbermen (Den Berm) van Mortsel en Wilrijk hun huidige nut van ecologische buffer kunnen overstijgen. Ze kunnen uitgroeien tot kwaliteitsvolle publieke parkruimtes voor natuur- en cultuurbeleving in brede zin: planten, dieren, vormen van cultuur en kunst. Gouverneur Cathy Berx: ‘Als groene buffer en filter van fijn stof zijn de bermen cruciaal voor de leefbaarheid van Mortsel en Wilrijk. Het zou mooi zijn mocht ‘Gebermte 2019’ de basis leggen voor een gedeelde visie van Mortsel, Edegem, Wilrijk en de provincie over de toekomst van de bermen.’ (EM)

*Volledig programma op www.gebermte.be

%d bloggers liken dit: