Geen enkele roman bij best verkochte titels op de boekenbeurs

ANTWERPEN – De 82ste editie van de Antwerpse boekenbeurs heeft vandaag zondag om 18 uur haar deuren gesloten. Er kwamen 137 708 bezoekers over de vloer, zowat 5 000 minder dan vorig jaar. In 2010 begaven nog 184 000 mensen zich naar Antwerp Expo. Sindsdien ging het in dalende lijn. Eén tendens blijft wel: kook- en kinderboeken scoren het best, met Sandra Bekkari als absolute nummer één. Romans zijn veel minder gegeerd.

Sandra Bekkari (45) is voedingsdeskundige. Op VTM had ze haar programma ‘Open Keuken’ en ze pakte uit met haar eigen brood. Ze schreef verscheidene kookboeken. In 2015 kwam haar eerste ‘Nooit meer diëten’ op de markt. Vorige maand verscheen ‘Nooit meer diëten 5’. Dit werd meteen het meest verkochte boek op de beurs. Bekkari: ‘Als je je vanbinnen goed en gezond voelt, dan straal je dat vanbuiten ook uit. Ik vertel vanuit mijn expertise en aan de hand van getuigenissen uit mijn praktijk hoe je de stralendste versie van jezelf wordt: met een mooie huid, een lichaam waar je blij van wordt, een hoger energiepeil en ettelijke kilo’s minder op de weegschaal.’ Niet alleen in Vlaanderen maar ook in Nederland scoort ze bijzonder goed. Op de stand van Borgerhoff&Lamberigts waren (slanke) vrouwen dan ook in de meerderheid. Meestal hadden ze al een aantal boeken uit de reeks gekocht maar wilden ze de serie nu vervolledigen. Nog één werk van Bekkari en ze hebben recepten waarmee ze elke dag van het jaar een ander gerecht kunnen klaarmaken.

Op nummer twee staat ‘Reinaert De Vos’, een hoorspel van Paul Wauters, Koen Brandt en Marc Borgions. Het op twee na best verkochte boek is ‘Het leukste van Eva’, dat bestaat uit cartoons van illustrator Eva Mouton. Ook bij de andere twee boeken die de top vijf vervolmaken geen romans: ‘De Dikke Kakhiel’, met – zo lezen we op de cover – ‘303 extreem domme grappen voor op de wc of in bad ofzo’ is de vierde in het rijtje. Kakhiel is het pseudoniem van een Nederlander die nog steeds niet is ontmaskerd, maar wel een half miljoen volgers heeft op Instagram. En welk boek staat op de vijfde plaats? U vreesde het al: het 100ste album van FC De Kampioenen ‘Alles loopt in het honderd’. Of de 1 200 auteurs, die aanwezig waren op signeersessies en stand-activiteiten, allemaal tevreden zijn met deze hitparade durven we betwijfelen maar bij Borgerhoff&Lamberigts was men al aan de champagne toe. De boeken op nummer één, drie en vier werden bij hen uitgegeven.

Alexis Dragonetti (zie foto), bestuurder van Boek.be weet dat er nog veel werk op hem wacht. ‘We zijn een nieuwe weg ingeslagen. Alle begin is moeilijk en we zullen uit onze fouten leren. Het dalend bezoekersaantal is wellicht te wijten aan het feit dat 11 november – normaal onze drukst bezochte dag – op een zondag viel.’ Nu waren er op vrijdag 2 november het meest aantal boekenliefhebbers (18 161) wat niet echt verrassend was omdat de beurs die dag van 10 tot 22 uur geopend bleef. ‘Volgend jaar beschikken we over 2 500 vierkante meter extra ruimte. Dit laat ons toe om twee auteurs met wereldfaam uit te nodigen. Voor het overige programmeren we een B2B event voor professionals uit het boekenvak want we hebben geleerd dat daar vraag naar is.’ De haven van Antwerpen wordt een nieuwe, inhoudelijke partner. CEO Jacques Vandermeiren: ‘Boekenbeurs en Port of Antwerp zoeken toenadering tot het brede publiek en maken van duurzame mobiliteit een prioriteit. De volgende maanden gaan we overleggen hou we dit volgend jaar kunnen vertalen op de boekenbeurs.’ (EM)

 

%d bloggers liken dit: