Geen vuurwerk maar wel lezing en muziek nu woensdag in Lint

LINT – Nu woensdag 11 juli viert men in Lint vanaf 20 uur het Feest van de Vlaamse Gemeenschap in het Gemeentepark. Wegens extreme droogte (‘code rood’) kondigt de gouverneur via een politiebesluit een rook- en vuurverbod voor de natuurgebieden aan. Ook de brandweer Zone Rand geeft negatief advies voor het vuurwerk. De gemeente Lint volgt deze raadgevingen en daarom wordt het vuurwerk als afsluiter van het Feest van de Vlaamse Gemeenschap afgelast.

Het muzikale programma en de lezing blijven gelukkig wel overeind. Julie Bynens draagt als titel ‘Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering bij de EU’. Zij spreekt om 20 uur in de parkzaal van het gemeentehuis over de relatie tussen Vlaanderen en Europa en over het Vlaamse beleid binnen de Europese Unie.

Julie Bynens gaf drie jaar geleden een interview aan De Morgen waarin onder meer het volgende was te lezen: ‘Ze is 35 en nu al – na eurocommissaris Marianne Thyssen – de machtigste Vlaamse vrouw in de Europese instellingen. Toch kent amper iemand Julie Bynens, want als topdiplomate verkiest ze de luxe van de schaduw boven het voetlicht van de politiek. Is Julie Bynens ‘machtig’? Als hoofd van de permanente vertegenwoordiging van de Vlaamse regering bij de Europese Unie – zeg maar de Vlaamse ambassadeur bij de EU – is ze de belangrijkste diplomate van Vlaanderen in Europa, en misschien wel de belangrijkste diplomate van Vlaanderen tout court. Wat de Vlaamse regering nu precies vindt van dat hele plan-Juncker voor economisch herstel, verneemt de Europese Commissie uit haar mond. Dan ben je machtig, ja. Zelf ziet Julie Bynens dat zo niet. Uiteraard niet. Een diplomaat spreekt nu eenmaal niet over zichzelf als machthebber. Welk woord verkiest ze dan om haar positie te omschrijven? ‘Relevant.’ Julie Bynens: ‘We zitten hier op een sleutelpositie, op de brug tussen Vlaanderen en Europa. Alle politieke informatie die vanuit Europa relevant is voor de Vlaamse regering, passeert hier. Wij analyseren en adviseren, maar de macht om beslissingen te nemen ligt bij de regering. Zij zijn machtig, wij zijn relevant.’’

Fien Desmet (zang) en Anneleen Boehme (contrabas) verzorgen de muzikale omkadering. Ze leerden elkaar kennen op het conservatorium van Antwerpen en vonden mekaar in een gelijklopende muzieksmaak en een gedeelde passie voor jazz en lichte muziek. Tot nu toe werkten ze vooral samen bij theatervoorstellingen met onder meer acteur-regisseur Jan Sobrie waarbij ze zelf muziek componeerden en live uitvoerden. Naast de theaterwereld willen ze ook gewoon samen optreden met zowel eigen werk als een selectie nummers die hen beiden aanspreekt. Die muzikale zoektocht is een avontuur zonder einde.

Vanaf 21u30 viert men feest in het gemeentepark met live muziek van Dries & de Belgen. Ze brengen Nederlandstalige popsongs uit Vlaanderen en Nederland die recht uit het hart komen. Liedjes die werkelijk iedereen kan meezingen. Met een overdosis aan enthousiasme en leuke samen-zangen doorprikken ze het repertoire van Clouseau, De Kreuners, Doe Maar, Bazart,… Haal de dansschoenen boven, smeer de kelen want met Dries & de Belgen is het feest. De band bestaat uit Dries De Vis (Voor De Leeuwen – zang), Tim Tielemans (Bandits – Gitarist), Ralph Hermans (Tourist LeMC – Bassist), Jens Cloots (The Tumps – Gitarist), Cas Miltenburg (I Found The Cure – Keyboard) en Senne De Vis (The Tumps – Drums). De scouts van Lint staan in voor de toog. (EM/Foto Gemeente Lint)