Gemeente Boechout verkoopt kippen die helpen bij het recycleren

BOECHOUT – Groenten-, fruit- en tuinafval maken de helft van het huishoudelijk afval uit. Je kan dat afval composteren, maar er bestaan nog andere manieren. Kippen houden bijvoorbeeld. Kippen helpen je bij het recycleren van je kookrestjes, zodat je gft-bak nóg minder de straat bezoekt.

Een kip speelt dagelijks 150 gram keukenafval naar binnen. Dat betekent zowat 50 kilogram per kip op jaarbasis. Twee tot drie kippen verwerken samen het keukenafval van een doorsnee gezin. Gekookt eten of onkruid … kippen zijn echte alleseters. Kippen leveren uiteraard verse biologische eitjes op en die kosten je geen cent. Weet dat een kip, afhankelijk van het ras, elk jaar tussen de 150 en de 300 eieren legt.

Kippen steken bovendien een ‘handje’ toe bij het onderhoud van de tuin. Ze eten (naakt)slakken, insecten en ander ongedierte. Ze houden ook de bodem van tuin en boomgaard schoon door er allerhande onkruid te verwijderen. Zo dragen ze bij tot de gezondheid van je fruitbomen en andere aanplantingen. Wieden doen ze als de beste. En zo verlossen ze je ook van het zo gehate mos in je gazon. Dankzij je kippen behoort verticuteren dus tot het verleden.

De gemeente Boechout verkoopt nu kippen aan de inwoners aan 6,75 euro per kip. Ze zijn leg-klaar en ingeënt. Als koper engageer je je om minstens twee kippen te houden in een aangepast hok en ren.

Bij het verzorgen van kippen komt nog een en ander kijken. Om te beginnen moet je erop toezien dat ze altijd te eten en te drinken hebben. Zorg ervoor dat in hun drinkbak voldoende schoon water ter beschikking is, zeker op warme zomerdagen. Neem op tijd de eieren weg, zodat de kippen niet voor niks aan het broeden gaan. Je vermijdt op die manier ook kapotte eieren. Hou ten slotte ook hun hok schoon. De drolletjes verwijderen doe je om de twee à drie dagen en één keer om de maand maak je grondig schoon. Denk er ook aan om regelmatig vers stro te leggen. Kippen mogen zeker niet de hele dag in hun hok opgesloten blijven maar moeten buiten kunnen scharrelen.

Kippen zijn alleseters maar dat wil nog niet zeggen dat alles goed voor ze is. De grootste gezondheidsrisico’s loop je onder meer met uienschillen en pellen van prei, schillen van citrusvruchten, bananen en kiwi’s, selderij en rauwe aardappel en restjes van te zoute, pikante of gare sausbereidingen. En vergeet niet dat een goede voeding, gezond en evenwichtig, ook de beste garantie vormt op eieren van goede kwaliteit. Indien je in een hoekje wat assen of zand legt zullen je hoenderen daar met plezier van tijd tot tijd een ‘stofbad’ nemen. Heb je je gras gemaaid, bewaar je grasmaaisel dan voor de kippen. Ze zijn gek op vers maaisel en scharrelen maar wat graag in een groen tapijtje.

Bestellen doe je voor 22 maart door te mailen naar omgeving@boechout.be. De bestelling is aanvaard als je het juiste bedrag hebt overgeschreven op de rekeningnummer van de gemeentelijke milieuraad BE15 7895 8632 7430 met vermelding ‘kippenactie en naam’. Je kan je kippen afhalen op zaterdag 4 mei tussen 10u30 en 11u30 uur op de gemeentewerf in de Nijverheidsstraat. Vergeet geen doos mee te brengen om je kippen mee naar huis te nemen. (EM/Foto gemeente Boechout)

%d bloggers liken dit: