Gemeentebestuur Boechout kan zich vinden in advies RUP Vijverhof
BOECHOUT – Het gemeentebestuur van Boechout heeft kennis genomen van het advies van de Auditeur van de Raad van State in de zaak van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan Vijverhof (RUP). Het RUP Vijverhof werd in de vorige legislatuur unaniem goedgekeurd op de gemeenteraad.
Het Vijverhof is een parkdomein met een voormalig klooster van de zusters Augustinessen, opgenomen in de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed. Met een positief advies van onder meer de administraties Natuur en Bos, Onroerend Erfgoed en Wonen Vlaanderen besliste de gemeente om een beperkte woonontwikkeling op het domein Vijverhof mogelijk te maken. Daarnaast wordt het klooster gerestaureerd en wordt het park opgewaardeerd en publiek toegankelijk. Tegen het RUP werd door de naaste buren bezwaar aangetekend bij de Raad van State. De Auditeur bracht nu een advies uit over twee van de zes ingediende bezwaren.
Het eerste bezwaar werd door de Auditeur verworpen. Het gemeentebestuur werd partijdigheid, belangenvermenging en machtsoverschrijding verweten bij de opmaak van het RUP en de samenwerkingsovereenkomst met de eigenaars. De Auditeur veegt deze aantijgingen van tafel. Het gemeentebestuur vindt dit een zeer belangrijk politiek signaal. ‘De procedure voor de opmaak van het RUP is correct verlopen’, zegt men. ‘Ook het advies dat door de leden van de GECORO werd opgemaakt en goedgekeurd, is volgens het advies van de auditeur volledig wettelijk tot stand gekomen.’ De Auditeur is wel van oordeel dat men via de opmaak van een parkbeheerplan, opgelegd in het RUP, een vrijgeleide kan bekomen om in de toekomst mogelijk toch waardevolle bomen te rooien in het park. De Auditeur is van mening dat de gemeentelijke overheid hiermee een belangrijk aandachtspunt, de bescherming van waardevolle bomen, onttrekt uit het besluitvormingsproces van het RUP. De verantwoordelijkheid over de goedkeuring van het parkbeheerplan ligt immers bij de gemeenteraad. Om die reden adviseert de Auditeur wel de vernietiging van het RUP.
Het gemeentebestuur stelt echter dat de vrees dat er waardevolle bomen zullen sneuvelen volledig ongegrond is. ‘Integendeel zelfs, de gemeenteraad heeft inmiddels een parkbeheerplan goedgekeurd dat net het behoud van alle waardevolle bomen, het beschermen van fauna en flora en het versterken van de biodiversiteit, definitief verankert. Het gemeentebestuur onderschrijft dus de bezorgdheid van de Auditeur om maximaal en juridisch sluitend in te zetten op de bescherming van de waardevolle bomen in het park. Het gemeentebestuur is bijgevolg niet ontevreden met het advies van de Auditeur en wacht nu de uitspraak ten gronde af van de Raad van State. Indien deze de Auditeur volgt, zal de gemeente het RUP aanpassen conform het arrest en opnieuw voorleggen aan de gemeenteraad ter goedkeuring’, luidt het.
Even ter herinnering: de gemeente Boechout huurde, in samenwerking met Kempens Landschap, dit perceel bos voor twintig jaar. Het perceel sluit aan bij het speelbos Biesbesbos en is gelegen aan de fietsostrade Antwerpen-Lier. Hierdoor werd het speelbos uitgebreid met 12 344,94 vierkante meter tot 5,5 hectare. Indien ook het Vijverhof een publiek park wordt, komt er zo in totaal ongeveer zes hectare groene, publieke ruimte in het centrum van de gemeente. (EM/Foto gemeente Boechout)