Gemeentelijk instructiebad van Edegem gaat wellicht definitief dicht

EDEGEM – Het gemeentelijk instructiebad Frank Jespers in Edegem zal vanaf september minstens voor één jaar de deuren sluiten. De afgelopen vijftien jaar moest het regelmatig dicht voor allerlei grote en kleine herstellingen. Vorig jaar nog was het zes maanden noodgedwongen toe voor dringende onderhoudswerken. Uit een recente studie blijkt dat er belangrijke nieuwe investeringen nodig zijn om aan de minimaal geldende normen qua hygiëne, veiligheid en milieu te voldoen. Het schepencollege heeft daarom besloten om alvast voor volgend schooljaar de al bestaande samenwerking met het nieuwe intergemeentelijk zwembad Den Bessem in Mortsel op te drijven. De kans is echter groot dat de sluiting van het bad in Edegem definitief is.

Schepen Koen Michiels (N-VA): ‘We kunnen in Mortsel dezelfde dienstverlening aanbieden aan onze scholen en inwoners in een gloednieuwe infrastructuur die beantwoordt aan alle normen. Tijdens de sluiting zullen we een kosten-batenanalyse maken, maar de kans is groot dat het zwembad definitief zal sluiten.’ Edegem heeft geen openbaar zwembad, maar wel een instructiebad van 16,5 op 8 meter dat ter beschikking staat van de Edegemse scholen. Op woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag was het bad beschikbaar voor het publiek maar tijdens de schoolvakanties was het steeds gesloten. Het gebouw dateert uit 1972 en werd in 1998 en 1999 gerenoveerd. Ook drie jaar geleden werd er zwaar geïnvesteerd. Zo werd er een nieuwe zwemkuip geplaatst nadat de vorige tekenen van slijtage begon te vertonen en het gemeentebestuur betonrot wou voorkomen. Er werd ook een volautomatische stofzuigerrobot aangebracht om het zwembad grondig te kunnen reinigen.

Burgemeester Koen Metsu (N-VA): ‘Het gebouw is echter ‘op’. Het dak en de isolatie moeten volledig worden vernieuwd, de verwarmingsinstallatie is dringend aan vervanging toe en ook de technieken voor de waterbehandeling vergen zware investeringen. Daardoor staan we de komende jaren voor bijzonder hoge kosten die worden geraamd tussen de 400 000 en 800 000 euro.’

Michiels: ‘Duizenden Edegemse kinderen hebben leren zwemmen in ons badje, maar we mogen ons niet laten leiden door emotionele redenen. Aangezien op 1 september in Mortsel een gloednieuw, modern, polyvalent zwembad opent met vrije capaciteit heeft het schepencollege beslist bij dit intergemeentelijk aanbod aan te sluiten. Zo bieden we met optimale inzet van overheidsmiddelen zowel voor de beginnende als gevorderde zwemmer een ideale omgeving aan. Vanaf september kunnen de Edegemse scholen zwemmen in Den Bessem.’

Metsu: ‘Al onze dienstverlening blijft behouden. De kinderen kunnen evenveel uren zwemmen, wij zorgen nog steeds voor het vervoer met onze eigen schoolbussen en de prijs stijgt niet. Ook onze redster kreeg het aanbod om in Den Bessem te werken en met de sportclubs en verenigingen die ons instructiebad gebruiken, zoeken we samen naar een oplossing in Den Bessem of een ander zwembad in de regio. De gloednieuwe infrastructuur van Den Bessem is uiteraard veel moderner dan die van het Edegemse bad. Het zwembad is rolstoelvriendelijk en er is naast een volwaardig 25-meterbad – wat wij niet hadden – ook een kinderbad. We zijn ervan overtuigd dat onze scholen de zwemlessen er even efficiënt zullen kunnen organiseren.’ (EM/Foto gemeente Edegem)

%d bloggers liken dit: