Gemeenten Boechout en Hove sluiten zich aan bij de statiegeldalliantie

BOECHOUT/HOVE – De Statiegeldalliantie vraagt aan de regeringen van de Belgische gewesten Vlaanderen, Brussel en Wallonië om in 2018 een statiegeldsysteem in te voeren voor blikjes en grote en kleine plastic flessen. Tijdens de laatste gemeenteraad werd in de gemeente Boechout de vraag om toe te treden tot deze statiegeldalliuantie goedgekeurd.

Ondanks de dagelijkse inzet van de groendienst en van maatwerkbedrijf Werminval vind je langs de straten en in de grachten van Boechout regelmatig weggegooide blikjes en flesjes. Ook in de gemeente Hove kregen we hetzelfde nieuws te horen. Het schepencollege in Hove heeft beslist om toe te treden tot de statiegeldalliantie.In de Statiegeldalliantie verenigen zich milieuorganisaties, bedrijven, lokale overheden, burgerinitiatieven en ieder ander die zwerfafval beu is.

Samen roepen zij de regering op om structurele en eerlijke oplossingen door te voeren in de vorm van statiegeld op alle PET-flessen en blikjes. Het principe van statiegeld is eenvoudig: bovenop de prijs van een plastic fles of blikje betaal je bijvoorbeeld 0,25 euro statiegeld. Die 0,25 euro krijg je volledig terug op het moment dat je de lege verpakking via een automaat of winkelbalie terugbrengt. Statiegeld is dus geen belasting: wie zijn flesje of blikje netjes terugbrengt, betaalt helemaal niets extra.

Na inleveren gaat de verpakking het recyclingproces in om opnieuw in de productie van plastic flessen en blikjes te worden gebruikt. In Duitsland  bv wordt al 98 procent van de PET-flessen gerecycleerd.