George Van Raemdonck tentoonstelling lokt heel wat volk

EDEGEM – Oorlogsspotprenten is de naam van de tentoonstelling die momenteel loopt en veel volk trekt in Huis Hellemans in de gemeente Edegem. En dat het cultuurhuis in de gemeente net helemaal vernieuwd is nemen we er graag bij zeggen de inrichters van deze tentoonstelling. In meer dan 200 prenten spot kunstenaar George van Raemdonck met vriend en vijand, choqueert hij met de gruwel van de oorlog evengoed als met de woekeraars en de armoelijders. Hij toont treffend de kleine kantjes van mensen in oorlogstijden.

De tentoonstelling confronteert de bezoeker met een oorlog van een eeuw terug, met beelden die ook vandaag nog actueel zijn. George van Raemdonck maakte zijn eerste spotprenten al in 1914 in Nederland waar hij met zijn vrouw en dochtertje heen was gevlucht voor de oorlog. Pas in 1928 keert hij terug naar België. In 1940 woonde  hij in de gemeente Edegem, Vanaf 1949 verhuisde hij naar de gemeente Boechout. Zijn Boechout zou hij later zeggen en hij woonde er tot aan zijn dood in 1966. In Boechout zet men zijn taak verder met een driejaarlijkse internationale cartoonwedstrijd en nu kan je dus ook van zijn werk genieten in de gemeente Edegem op deze tentoonstelling die nog loopt tot en met 2 april 2018.

Op dinsdagen 20 en 27 maart is er nog een nocturne geplant die telkens om 20u zal beginnen. Andere bezoekmomenten zijn Woensdag van 14 tot 17 uur – Vrijdag van 14 tot 16 uur en Zaterdag en zondag van 10 tot 12.30 en van 14 tot 18 uur. Vorige dinsdag 13 maart werd er ter ere van deze tentoonstelling en de persoon George van Raemdonck een lezing gehouden door Nederlander Jos Rampaert, auteur van het boek Het leven en werken van George van Raemdonck. Hij vertelde in Edegem alles over deze uitzonderlijke man en zijn spotprenten. Wil je meer weten over de tentoonstelling dan kan je terecht in Huis Hellemans tijdens de openingsuren of op het tel 03/289 26 50.

Radio Frekwent ging er dinsdag heen er had er een korte en gezellige babbel met auteur Jos Rampaert.