“Getekend door de oorlog” voorgesteld in Duffel

DUFFEL – Eerder deze week werd in de gemeente Duffel een nieuwe uitgave van historicus Dirk Van Engeland voorgesteld. Het boek is getiteld: ‘Getekend door de oorlog’. Het vertelt de fascinerende geschiedenis van de broers De Smet.

De familiesaga is een uniek tijdsdocument, dat moedig getuigt over een moeilijk thema: oorlog, collaboratie en repressie. Maar het werpt ook een licht op de creatieve kantjes van het Duffelse gezin. Protagonisten in dit boek zijn Leon, Frans en Louis De Smet: drie jongens uit een gezin van vier zonen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wagen de drie jongste telgen zich op het glibberige pad van de collaboratie. Daar betalen zij na de oorlog een zware tol voor. Over deze bijzondere episode werd in de familie De Smet lange tijd in alle talen gezwegen. Het oorlogsverleden van de drie broers bleek intensiever dan verwacht. De maandenlange gevangenschap die de gebroeders De Smet na de oorlog moesten ondergaan, was een zware dobber. Toch slaagden zij er, dankzij hun creatieve geest, in om de draad van het burgerleven weer op te pikken.

In ‘Getekend door de oorlog’ wordt hun naoorlogse, artistieke ontbolstering gestoffeerd met kleurrijke illustraties en ludieke getuigenissen uit het rijk gevulde en goed bewaarde familiearchief.  ‘Getekend door de oorlog’ telt meer dan 200 pagina’s. Het is uitgegeven in kleur en geïllustreerd met meer dan 150 afbeeldingen. Deze nieuwe uitgave van Den Grooten Duffelaar is vanaf nu verkrijgbaar bij de uitgever en bij de Duffelse boek- en dagbladhandels.

Het boek kost 26,99 euro. Voor meer informatie kan men terecht bij de uitgever: Den Grooten Duffelaar, Rietlei 64, Duffel,  of het tel 015 31 87 14