Gitaar-, bas-, drum- en zanglessen een schot in de roos in Aartselaar en Schoten

SCHOTEN – Toen Marc Segal en Willy Löfgren besloten samen te gaan werken om (privé-) gitaar-, bas-, drum- en zanglessen te geven hadden ze wellicht nooit durven dromen dat dit meteen een schot in de roos zou zijn. Samen met een derde persoon richtten zij de vzw Het Rockhuis op. Het aantal leerlingen klom geleidelijk naar 70 waardoor er niet alleen in Aartselaar (in de Leugstraat) maar ook in Schoten (in jeugdhuis Kaddish) wordt onderwezen.

Marc Segal speelt al vanaf zijn negende drums. ‘Ik maakte deel uit van Magenta, een groep die in de jaren ’70 werd ontdekt door Guido Lauwaert, bekend van de Nacht van de Poëzie. We werden tweede in Humo’s Pop Poll na The Pebbles en namen deel aan de préselecties van Eurosong. Binnenkort ga je trouwens nog iets van ons horen. Verder speelde ik in diverse orkesten – ik was erbij in de befaamde Switel brand in 1994 en behoor nu tot Cover Up. Ik gaf al jaren drumlessen aan huis en kreeg zeven jaar geleden een voorstel om bij het Pop & Rockatelier mijn kennis over te brengen. Vorig jaar hield dat echter op te bestaan. Mijn beste leerlinge was Margot Löfgren, nu elf, maar die ik al onder mijn hoede had van haar zevende. Op die manier kwam ik in contact met haar vader, Willy.’

‘Ik speelde vanaf mijn achtste klassieke gitaar’, gaat die verder. ‘Ik heb samengewerkt met Marcel Bossu, de vaste begeleider van Toots Thielemans. Op een bepaald ogenblik ben ik een andere weg ingeslagen. Mijn muziekcarrière leek voorbij tot ik vijf jaar geleden opnieuw maniakaal ben begonnen. Eerst volgde ik opnieuw wat les maar uiteindelijk werd ik zelf leraar in mijn garage in Aartselaar. Dat doe ik nog steeds. Ik probeer ervoor te zorgen dat kinderen (en uiteraard ook volwassenen, want wij hebben leerlingen van acht jaar tot 60+-ers), er plezier aan beleven. Ik speel ook in op de psychologie van het kind. Ik probeer hen te overtuigen van hun mogelijkheden. De kunst is om het boeiend te houden.’

De twee beseften dat ze op zoek moesten naar een bijkomende locatie. Ze vonden een pand aan de Vordensteinstraat in Schoten waar ook jeugdhuis Kaddish is gevestigd en waar heel wat opknapwerk diende te worden uitgevoerd. Op geen tijd werd de boel opgeruimd zodat men in oktober vorig jaar met de lessen kon beginnen. Segal: ‘Dat is een zeer intensieve job. Wij geven – integenstelling tot vele andere scholen – geen groepslessen. Ik heb één vader met zijn dochter onder mijn hoede maar al de anderen zijn individuelen. De gitaarcursussen worden gegeven door Andy Van Vlierberghe, een full-time-muzikant. Vanaf september komen er zanglessen bij. Wij zijn bijzonder fier dat we daarvoor een beroep kunnen doen op Laura Aussems (zie foto), die deelnam aan de liveshows van K3 zoekt K3 en ondertussen al een gekende naam in de muziekwereld aan het worden is. Zij is een sopraan, die nu al les geeft in Mus’Arte. Verder beginnen we met een DJ-opleiding en zijn we op zoek naar een pianist.’ Löfgren: ‘Wij zijn niet alleen de goedkoopste school – een les van één uur kost 30 euro maar voor een volledig schooljaar betaal je 850 euro – maar ook de enige de inspeelt op de smaak van de leerlingen. Bij anderen moeten zij brengen wat hen wordt opgelegd maar zonder creativiteit kom je er niet. Dat willen wij benadrukken. Ons motto is ‘It must be fun’. Eén keer per jaar brengen we al onze leerlingen dan samen voor een concertmoment, dat ditmaal plaatsvond eind mei en waarbij zij werden begeleid door The Rockhouse Band waardoor ze geen schrik hoefden te hebben van podiumkoorts.’ Meer info op www.hetrockhuis.be (EM)