Gratis onlinecursussen via onder meer Wilrijkse bib worden uitgebreid

WILRIJK – Het proefproject van de Antwerpse bibs – waaronder de Wilrijkse bib -waarbij klanten gratis onlinecursussen kunnen volgen, kent een groot succes. Na twee maanden werd besloten om het maximaal toegelaten cursisten te verdubbelen naar 2 000.

Sinds 1 juli kan elke klant van de Antwerpse bibliotheken gratis onlinecursussen volgen via zijn account op ‘Mijn Bibliotheek’. Het proefproject waaraan Antwerpen deelneemt samen met enkele andere bibliotheken uit Vlaanderen en Brussel kent onverwacht een groot succes. Daarom werd na twee maanden al besloten om het maximum toegelaten aantal van cursisten te verdubbelen. Inmiddels kunnen in totaal 2 000 bibliotheekklanten gebruik maken van de online trainingen.

Met behulp van de onlinecursussen kunnen de bibliotheekklanten op een laagdrempelige manier hun persoonlijke vaardigheden verbeteren. In de online-leeromgeving kunnen zij kiezen uit 30 trainingen op het gebied van onder meer bureautica, digitale veiligheid, vreemde talen, timemanagement en gezondheid.

Schepen Nabila Ait Daoud (N-VA / Foto FB): ‘Leren stopt niet bij het verlaten van de schoolbanken. Het is belangrijk dat onze inwoners hun vaardigheden en competenties levenslang kunnen bijspijkeren. Bovendien toont dit project aan dat een bibliotheek nog steeds een belangrijke rol kan spelen in de huidige samenleving bij het verspreiden van kennis.’
‘De meest populaire cursussen zijn Spaans, Frans en Italiaans. Ook cursussen die aansluiten bij moderne trends zijn in trek: de cursus digitale fotografie en Instagram vervolledigen de top vijf.’

Naast de 30 titels die periodiek worden vernieuwd, wordt er maandelijks een extra leermodule beschikbaar gesteld. Voor de bibliotheken is het belangrijk om op deze manier te investeren in hun leden. Hendrik Verroken, medewerker van de Brussels bibliotheek Munt die het project coördineert: ‘Online leren kan een omwenteling betekenen in hoe bibliotheken de drempels wegwerken naar levenslang leren.’

Het project wordt uitgedragen door negen instellingen of lokale overheden uit Vlaanderen en Brussel die samen 27 bibliotheken met 165 000 actieve leden vertegenwoordigen. Het gaat om Antwerpen, Bibliotheek Hasselt-Limburg, Kortrijk, Dendermonde, Dilbeek, Halle, Sint-Pieters-Leeuw, IVEBICA (Hemiksem-Schelle-Niel) en Muntpunt die coördineert.
Het aanbod verkennen en een cursus volgen, gebeurt als volgt:

Klanten die nog geen bibliotheekaccount hebben, melden zich eerst aan via https://mijn.bibliotheek.be. Daarna surfen ze naar https://academieportal.nl/onlinelerenmetdebib. Daar melden ze zich gratis aan met hun ‘Mijn Bibliotheek’-profiel en kunnen ze een cursus uit het aanbod kiezen. (EM)

%d bloggers liken dit: