Guy Van Reeth (HEKLA): ‘Laat nooit iemand binnen zonder legimitatie’

EDEGEM – Een buurtinformatienetwerk of kortweg BIN is een samenwerkingsverband tussen burgers en de lokale politie binnen een bepaalde buurt. Binnen een buurtinformatienetwerk is er een permanente informatie-uitwisseling. De vier buurinformatienetwerken in de gemeente Edegem, BIN Buizegem – BIN Centrum – BIN Elsdonk en BIN Molenveld,  organiseerden gisteren woensdag een infosessie over preventie bij woninginbraken. Het talrijk aanwezige publiek in de raadszaal van het gemeentehuis nam van de gelegenheid gebruik om vragen af te vuren op hoofdinspecteur Guy Van Reeth van de politiezone HEKLA.

Van Reeth (op foto HEKLA) wees erop dat het onmogelijk is om een woning inbraakvrij te maken, maar inbraak-werend kan wel. ‘Het is echt wel aangewezen dat men een beveiliging laat plaatsen. Het belastingvoordeel dat men hiervoor vroeger kreeg is dan wel weggevallen maar dat weegt niet op tegen de talrijke voordelen. Veel mensen denken dat er vooral ’s nachts wordt ingebroken maar dat is niet het geval. Het gebeurt vooral ’s avonds en met name in de donkere maanden: van oktober tot februari dus. Vooral de achterzijde van het huis is inbraakgevoelig. In 70 procent van de gevallen komen de inbrekers langs achter.’

Vaak gaat het om rondtrekkende bendes. ‘Die weten maar al te goed hoe ze snel moeten handelen. Op een halve minuut hebben zij een cilinderslot opengebroken. Vroeger boorde men vaak een klein gaatje om vervolgens het raam via de hendel te openen. Tegenwoordig bestaan er echter technieken om die vast te zetten. Merkt men iets verdacht dan is het aangewezen om onmiddellijk naar HEKLA (03 444 00 00) te bellen. Wij kunnen direct in actie schieten. De dienst 101 is vaak overbelast waardoor er kostbare tijd wordt verloren.’

Belangrijk is ook dat men zijn huis niet over-beveiligd. In geval van nood moeten de hulpdiensten nog wel binnen kunnen. Daarom is het aangewezen dat een andere, betrouwbare, persoon, ook een de sleutel heeft. In heel veel gevallen komen dieven met een list binnen. ‘Men mag niemand vertrouwen. Zelfs wanneer de politie voor je deur staat vraag je best een ligimitatiebewijs. Komt er iemand om bijvoorbeeld naar de gasmeter te kijken wees dan waakzaam, zeker wanneer het om twee personen gaat. De ene gaat dan vaak mee om je af te leiden terwijl de andere kan toeslaan. Je denkt: ‘Mij zal dit niet overkomen’ maar uiteindelijk gebeuren er op die manier 9 000 diefstallen per jaar, dat zijn er 25 per dag.’ Sinds mei is er een nieuwe camerawetgeving van toepassing. Die is niet altijd even duidelijk. Daarom is het aangewezen dat iedereen die camera’s heeft geplaatst zich registreert via www.aangiftecamera.be. Zo is men altijd in orde.

Belangrijk is dat er – wanneer de politie moet uitrukken omdat er een alarm in de meldkamer is toegekomen –  iemand ter plaatse komt. ‘Firma’s durven dit wel eens negeren. Wanneer we dan tevergeefs twee combi’s hebben moeten optrommelen en er is niemand aanwezig, krijgen zij de rekening gepresenteerd. Een hoorbaar alarm mag ook maar drie minuten afgaan.’ Guy Van Reeth is tevreden over BIN. ‘In februari werd in Kontich het eerste netwerk opgericht en meteen konden we elf transmigranten oppakken. Aartselaar heeft zes netwerken waardoor het hele grondgebied is gecoverd.’ Wie meer wil weten over de BIN-werking in Edegem of wil toetreden kan terecht op www.binedegem.be of bij Freddy Nachtegael, de secretaris van de stuurgroep (03 457 59 22). (EM)

%d bloggers liken dit: