GZA Augustinus start met virtuele rondleidingen voor aanstaande moeders

WILRIJK – Vanaf nu kunnen aanstaande ouders bij GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus terecht voor een virtual reality-rondleiding doorheen de verloskamer en de afdeling materniteit.

In tegenstelling tot video’s in 2D, laat virtual reality (VR) de gebruiker toe om 360° rond te kijken in de film. Dat zorgt ervoor dat de belevingsfactor hoger is en dat de kijker volledig wordt ondergedompeld in de ervaring.

De VR-video bestaat uit twee delen. In het eerste deel neemt de vroedvrouw de kijker mee doorheen de verloskamer en de afdeling materniteit. Daarbij is het mogelijk om een eigen traject te bepalen. Afhankelijk of mama’s komen voor een vaginale bevalling of voor een geplande keizersnede, krijgen zij bijvoorbeeld een ander deel van de video te zien.

Na de video volgt er een interactief gedeelte. Daar kunnen ouders naar eigen voorkeur de ruimtes die ze in de video zagen nog eens meer in detail bekijken. Daarnaast kunnen ze bij de verschillende faciliteiten in de kamers zogenaamde hotspots openen met een detailfoto en meer info.

Peter Peeters, clusterdirecteur kritische diensten, operatiekwartier en heelkunde, vrouw & kind van GZA ziekenhuizen: ‘Omwille van de persoonlijke aanpak en beleving, de hygiëne en privacy, zijn fysieke rondleidingen op de verloskamer en de afdeling materniteit onhaalbaar geworden.’

‘Door de drukte op de afdeling zijn de verschillende kamers die we willen tonen bovendien niet altijd beschikbaar. Als alternatief kozen we er daarom voor om alle info te bundelen in een VR-video. Zo blijven de hygiëne en de privacy van onze pas bevallen mama’s gewaarborgd én kunnen we aanstaande ouders toch nog steeds een goed beeld geven ter voorbereiding van de bevalling en het verblijf op onze afdeling materniteit.’

‘De VR-rondleiding heeft daarnaast als extra voordeel dat we ook de operatiekamer voor een keizersnede kunnen tonen. Omwille van steriele redenen is het immers niet mogelijk om daar fysiek een rondleiding te geven.’

De VR-rondleidingen vinden plaats in groepen van maximum vijf koppels. Er zijn groepssessies op maandagavond, donderdagavond en iedere twee weken ook op dinsdagavond, telkens om 17 uur of om 19 uur.

De groepssessies bestaan uit een informatieve presentatie door de vroedvrouw, gevolgd door de VR-rondleiding en eventuele vragen achteraf.Inschrijven kan telefonisch op het nummer 03 443 35 32.

GZA Ziekenhuizen omvat drie campussen: Sint-Augustinus in Wilrijk, Sint-Vincentius in Antwerpen en Sint-Jozef in Mortsel. GZA Ziekenhuizen telt zo’n 3 200 medewerkers en een 400-tal artsen. Elke dag vinden zo’n 1 300 patiënten de weg naar GZA Ziekenhuizen.

Enkele beelden kan u hier bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=NHEf0kQzebk&feature=youtu.be. (EM / Foto GZA ziekenhuizen)

%d bloggers liken dit: