Heemkundige kring Lint houdt opendeur en thematentoonstellingen
LINT – Tijdens de opendeurdagen tot en met oktober (telkens de tweede zondag van de maand, van 13 tot 18 uur) zullen de thematentoonstellingen in De Roskam worden gewijd aan de verdwenen hoeven in Lint.
In de thematentoonstelling ‘Terugkijk op het rijke Landbouwverleden van Lint” wordt een nostalgische blik geëvoceerd op de vele hoeven die over het hele grondgebied van de gemeente verspreid lagen, op zijn kleurrijke bewoners en op het leven in en rond deze boerderijen.
Lint heeft in totaal 62 boerderijen gehad waarvan nu nog één overblijft. Over de datum van de eerste bouwvermelding van een hoeve (Stede met Huysinge) bestaat discussie. De mogelijk eerste vermelding dateert van 1289. Vele hoeven hadden een sprekende, mooie naam die men nu terug vindt in de namen van straten die op de oorspronkelijke plaats van de hoeve werden aangelegd zoals De Papendonck, De Luytensheide, Het Neerveldt, Daelsvelt, Den Roetaert, Moederhoeve, Den Diependael, …
Uit het rijke archief van de heemkundige kring zullen tijdens de tentoonstelling vijf -nauwkeurig geselecteerde- hoeven zo volledig mogelijk in de kijker worden gezet. Geïnteresseerde bezoekers kunnen tijdens de openingsuren van het documentatiecentrum (Oranjerie Gemeentepark, elke woensdag van 14 uur tot 16 u 30) het dossier van andere hoeven inkijken, en misschien mede hierdoor het rijke verleden van de plaats waar zij nu wonen leren kennen.
Verder wordt tijdens de open deur dagen een wandeltraject in de heemtuin uitgestippeld met voorwerpen, alaam en demonstraties gerelateerd aan ‘den boerenstiel.’ Gidsen zullen de wandeling begeleiden en boeiende verhalen vertellen. Ook worden kinderen actief betrokken bij deze tentoonstelling. Het onderwerp leent zich uitermate goed hiervoor. Kinderen betrekken bij heemkunde is een rode draad doorheen de rondleidingen in de musea tijdens het jaar, en dit willen de organisatoren nu doortrekken naar de open deur dagen.
Tijdens de open deur van 11 augustus krijgen de bezoekers wat toemaatjes zoals een demonstratie van het graan-vlegelen, een rondrit met paard en huifkar, een zeskoppig orkest dat de hele namiddag in de heemtuin speelt,… Potjes rijstpap, bereid met verse hoevemelk, zijn te verkrijgen tegen de prijs van drie euro.
Tekst en foto: Gie BEYENS