Herdenking bombardement Mortsel in Hove

MORTSEL/HOVE – Op 5 april zal het precies 75 jaar geleden zijn dat het ongelooflijk vreselijk bombardement Mortsel abrupt teisterde. Amerikaanse bommenwerpers dropten hun ijzeren tranen over Mortsel.

Het doelwit was de Erla vliegtuigfabriek, waar Duitse vliegtuigen werden hersteld. Maar de bommen misten voor het grootste deel hun doel en troffen de drukke woonkern in de wijk Oude God : scholen, huizen, een kerk, een deel van de fabriek Gevaert en 1.250 woningen werden vernield, meer dan 1.300 gewonden en niet minder dan 936 doden, waaronder 209 kinderen was het apocalyptische resultaat. Het zwaarste bombardement in België ooit!

Ook vanuit Hove vielen slachtoffers en hebben veel mensen er nare herinneringen aan.Redenen genoeg om deze trieste verjaardag en de slachtoffers waardig te herdenken, niet alleen in Mortsel, maar ook in Hove. Op vrijdag 6 april komt Pieter Serrien met ‘Tranen over Mortsel’ in zaal 3 van “De Markgraaf” om 20.00 uur dit dramatisch gebeuren van naaldje tot draadje uit de doeken doen .

Pieter Serrien is naast leraar een gedreven historicus en de specialist over deze droeve bladzijde van onze geschiedenis. De toegang is gratis.  Na deze voordracht is er gelegenheid tot napraten in zaal 1 met een natje en een droogje. En op zaterdag 7 april vindt om 18.00 uur in de Sint-Laurentiuskerk een herdenkingsviering plaats voor de slachtoffers van het bombardement en meer specifiek de slachtoffers van Hove. Na de viering is er een symbolische hulde aan de herdenkingskruisjes die zullen opgesteld staan op het grasperk aan de kerk. Na deze huldiging is er gelegenheid tot napraten in zaal 1 van De Markgraaf met een natje en een droogje.

En tenslotte is er op zaterdag 7 april van 10.00 tot 17.00 uur en zondag 8 april van 11.00 tot 17.00 uur een tentoonstelling over dit bombardement in het cc De Markgraaf in Hove en is ingericht door de Heemkundige Kring De Markgraaf.Ook hier is de toegang gratis. Meer info over dit alles in samenwerking met de steun van het gemeentebestuur en de parochie Sint-Laurentius vindt je op het teln 0494/30 57 57 of via mail bij frans.sermeus@telenet.be

%d bloggers liken dit: