Het Groentenhofke in Kontich geeft om goed eten en steunt voor het tweede jaar op rij de campagne van Rikolto!

Van 13 tot 20 januari worden ook in de Rupelstreek weer tal van acties georganiseerd in het kader van de Week voor Goed Eten van Rikolto (de vroegere Vredeseilanden). Met de slogan ‘Geef om goed eten!’ roept Rikolto op om werk te maken van gezonde, duurzame en betaalbare voeding voor iedereen, waar ook ter wereld. Dit jaar staat de speciaal ontworpen winkelzak centraal.

Wie geeft (een zak) om goed eten?

Iedereen kent nog wel de mannetjes-sleutelhangers die vele jaren verkocht werden aan supermarkten. De voorbije jaren veroverden de Rikolto-lepel een vaste plek in vele keukens. Voor de campagne van 2023 ontwierp Domien Delforge van Studio Stoutpoep een kleurrijke en ludieke winkelzak met de boodschap: Ik geef om goed eten.

“Met alle vrijwilligers willen we 10.000 zakken én onze boodschap verspreiden over heel Vlaanderen”, zegt Carine, vrijwilliger voor Rikolto in Kontich. “Overal willen we ze zien opduiken: bij de boer of lokale producenten, op de werkvloer, op scholen en op straat. Want iedereen geeft toch een zak om goed eten.”

Je kan de zak leeg aankopen, maar ook gevuld met goed eten door deel te nemen aan de actie van de Rupelstreek in samenwerking met Het Groentenhofke van Boer Bart, een lokale en duurzame producent in Kontich. Daarom worden op woensdag 18 januari vanaf 11.30 uur al meer dan 100 verkochte zakken gevuld met vers geoogste wintergroenten van boer Bart zodat ze in de namiddag kunnen worden afgehaald. Bovendien kunnen latere beslissers de zak nog enkele weken langer online bestellen via boerenambacht.be en krijgen ook zij de kans om deze actie te steunen. Zo wil de Rupelstreek over de grenzen heen samen met boer Bart aandacht vragen voor het recht op goed eten. Zij vinden het belangrijk dat iedereen toegang heeft tot gezonde, duurzame en betaalbare voeding.

Goed eten voor iedereen

Dankzij de steun van het publiek werkt Rikolto aan oplossingen voor uitdagingen rond voeding over heel de wereld: van goed gevulde brooddozen in België tot een leefbaar inkomen voor boeren in Ivoorkust.

“Rikolto zette bijvoorbeeld een samenwerking op tussen cacaoboeren in Ivoorkust, voedingsbedrijf Puratos en Colruyt Group om alle chocolade in de winkels eerlijk en ontbossingsvrij te maken. Dankzij de coaching rond duurzame landbouwpraktijken, diversifiëren boeren hun inkomen met de productie met groenten en fruit. Zo wordt ons stukje chocolade een hefboom voor goed eten in Ivoorkust.”

Maar ook in ons land is de impact van het werk van Rikolto steeds zichtbaarder in tal van scholen. Goed eten op school draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. “Rikolto zet samenwerkingen op met scholen, lokale besturen, boeren en cateraars om in de praktijk te ontdekken hoe je in erg verschillende schoolcontexten ieder kind toegang geeft tot gezonde voeding. Met die ervaringen kunnen we beleidsmakers, van het lokale tot het Europese niveau wakker schudden.”

Je kan de acties van de Rikolto-vrijwilligers in Kontich en de Rupelstreek steunen via www.rikol.to/rupel.

%d bloggers liken dit: