IGEAN organiseert groepsaankoop groen-dak in vijf gemeenten van de Zuidrand

LINT – De intercommunale IGEAN organiseert samen met achttien gemeentebesturen (Brecht, Edegem, Essen, Hemiksem, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kontich, Lint, Malle, Mortsel, Niel, Rumst, Schelle, Schilde, Wommelgem, Zandhoven en Zwijndrecht) een groepsaankoop groen-dak in de strijd tegen klimaatverandering.

Er is zowel een aanbod voorzien voor de handige doe-het-zelver als een all-in pakket geïnstalleerd door een professional. De prijzen zijn gegarandeerd voor heel het jaar 2019 en zijn inclusief materiaal, plaatsing- en verplaatsingskosten, maar exclusief BTW. Een groen-dak kan door zijn gering gewicht op vrijwel alle bestaande dakconstructies worden aangebracht en is onderhoudsvrij maar het dak moet voldoende geïsoleerd en in goede staat zijn.

Een groen-dak is een dak waarvan de bedekking hoofdzakelijk bestaat uit levende planten. Door de natuur dicht bij je woning te brengen draagt een groen-dak bij tot meer biodiversiteit. In onze regio hebben we nog heel wat groen, maar wel versnipperd. Groen-daken kunnen groene stapstenen zijn tussen die gebieden.

Er zijn vijf belangrijke redenen om te kiezen voor een groen-dak:

*een duurzaam waterbeleid : bij een groen-dak nemen de planten regenwater op waardoor er minder regenwater moet worden afgevoerd naar de riolering.

*een isolerende werking tegen zowel de winterkoude als extreme zomertemperaturen.

*het verhoogt de levensduur van de dakbedekking omdat het niet meer wordt blootgesteld aan zonlicht en extreme temperaturen in winter en zomer.

*het biedt een mooi groen uitzicht en draagt bij tot de biodiversiteit in je tuin.

*het zuivert het regenwater en de lucht, niet alleen onzichtbare vervuilende deeltjes maar ook stof, dat in grote hoeveelheden aanwezig is in stedelijke omgeving.

Handige doe-het-zelvers ontdekken alle voordelen en mogelijkheden voor hun dak en kunnen hiervoor op 7 februari (19 uur) naar de Raadszaal Beukenhof aan de Christiaan Pallemansstraat in Kapellen of op 19 februari (eveneens om 19 uur) naar Dienstencentrum De Schakel aan het Oud-Strijdersplein in Lint. Voor alle duidelijkheid: mensen uit de Zuidrand kunnen alleen meedoen met de groepsaankoop indien ze wonen in Edegem, Hove, Kontich, Lint of Mortsel.

De resultaten van de groepsaankoop kan je downloaden op www.igean.be/groepsaangroendak. Meer informatie kan je bekomen bij de dienst vergunningen van je gemeente. (EM)

%d bloggers liken dit: