Ijssalon Bella & Rosita uit Edegem uiterst tevreden over De Beleverij

KASTERLEE – RURANT vzw pakt samen met Innovatiesteunpunt uit met een startkit voor landbouwers die op hun bedrijf aan agrorecreatie willen doen. Sinds de start van De Beleverij in januari 2017 kwamen landbouwers die op een of andere manier bezig zijn met plattelandsbeleving onder impuls van platform voor plattelandsontwikkeling RURANT vzw geregeld samen. De ervaringen die ze uitwisselden en de kennis die ze opdeden, vormden de ingrediënten voor de startkit van De Beleverij. Deze online startkit is een ideale gids voor alle ondernemende landbouwers die hun activiteiten willen verbreden en aan agrorecreatie en/of –toerisme willen doen.

Doel van deze startkit is landbouwers helpen bij het ontwikkelen van een belevingsaanbod op hun boerderij. Een belevingscomponent integreren op een landbouwbedrijf is dan ook geen sinecure. Dertien ondernemende boeren, waaronder Bella & Rosita uit Edegem, kwamen met steun van de provincie Antwerpen, Vlaanderen en Europa twee jaar lang samen in een lerend netwerk. Geleerde lessen, gezamenlijke ervaringen van deelnemers en expertise van boerenbedrijven die al aan beleving doen, staan thematisch gebundeld in de startkit.

Hij bulkt ook van de nuttige informatie, bijvoorbeeld over de doelgroepen die je kan aanspreken of hoe je met een marktstudie, omgevingsanalyse en bedrijfsscan kan ontdekken waarin jouw bedrijf zich onderscheidt. Verbreding van de activiteiten betekent ook meer werk. De startkit besteedt daarom ook aandacht aan timemanagement. Hoe om te gaan met lange to-do-lijsten die vaak gepaard gaan met nieuwe projecten? Ook bedrijfscommunicatie wordt niet vergeten. Voor landbouwers die inzetten op beleving is het immers van essentieel belang dat ze actief deel uitmaken van de buurt en dat geïnteresseerden weten wie ze mogen aanspreken.

De deelnemers omschreven De Beleverij stuk voor stuk als een heel positieve ervaring. Het leertraject bracht hen naar inspirerende plaatsen waar ze samen brainstormden, bijleerden over wetgeving, websites, sociale media, verzekeringen, aansprakelijkheid, … Deze leerrijke uitstappen boden hen ook een helikopterview; ze kregen telkens weer de gelegenheid om een dag lang na te denken over hun eigen project en dat van collega’s.

Gedeputeerde Kathleen Helsen ‘CD&V): ‘We stellen vandaag een groeiende vraag naar het beleving op het platteland vast. Dat levert schitterende kansen op voor landbouwers die hun activiteiten willen verbreden. Toch gebeurt dit in de praktijk nog veel te weinig. De Beleverij wil een katalysator zijn om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen.’
Er zijn nochtans heel wat voordelen aan landbouwverbreding. Het belevingsaanbod zorgt voor extra inkomsten. Zo vergroot de zelfredzaamheid van onze landbouwers. Tegelijkertijd verhoogt het maatschappelijk draagvlak voor hun landbouwactiviteiten. Bekend maakt bemind.’

Isabelle Stultiens van Bella & Rosita: ‘We hebben heel wat bijgeleerd bij De Beleverij. Dat ging zowel over het opstarten van een vzw, als kortfilmpjes maken over je bedrijf. We kregen ook onnoemelijk veel tips mee. Elke keer wanneer ik ernaar toe ging, pikte ik wel iets mee waarmee ik verder kon.’ (EM/ Foto Provincie Antwerpen)

%d bloggers liken dit: