‘In Transitie’ roept de bouwsector op om conservatisme overboord te gooien

WESTERLO – ‘In Transitie’ is het tweeluik van Peter-Paul van den Berg, directeur van Kamp C. Het eerste deel ‘Onderweg naar een duurzame samenleving’ neemt je mee op ontdekkingsreis en het tweede ‘Duurzaamheid en innovatie in de bouw’ gidst je door de transitie in de bebouwde omgeving, met focus op circulair bouwen.

‘In transitie’ is een tweeluik over de transitie naar een duurzame samenleving. Het is geschreven als een persoonlijke ontdekkingsreis. Aan de hand van gids Peter-Paul van den Berg onderzoekt auteur Dik Bijl de betekenis van duurzaamheid voor de toekomst van onze wereld. Hij doet tijdens de reis niet alleen kennis op, maar verandert daarbij ook zijn eigen gedrag. Dit zeer toegankelijke boek is geschreven voor een breed publiek. Dik Bijl is arbeids- en organisatiepsycholoog en onderzoekt hoe mensen nu en in de toekomst werken en leven. Hij is een van de grondleggers van Het Nieuwe Werken. Hij adviseert bedrijven en geeft presentaties over de manier waarop individuen en organisaties kunnen inspelen op nieuwe technologische ontwikkelingen. Dik Bijl is auteur van ‘Het nieuwe werken’, ‘Aan de slag met het nieuwe werken’ en ‘Alles wordt anders’.

Peter-Paul van den Berg is directeur van Kamp C – het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie van de provincie Antwerpen – in Westerlo. Duurzaamheid vormt de rode draad door het boek, dat is opgevat als een inspiratiereis door de wereld van morgen. De auteur houdt onder andere een sterk pleidooi voor een circulaire economie, waarin afval wordt weggegooid, maar een zichzelf telkens vernieuwende bouwstof is.

Vervolgens richt hij zich specifiek tot de bouwsector. Die is in Vlaanderen nog overwegend conservatief en hinkt achterop in de transitie naar duurzaamheid. In het tweede deel van ‘In Transitie’ reikt van den Berg aan de hand van zeven pijlers van circulair bouwen inzichten aan voor de bouwsector om zich om te vormen van ‘een vervuiler en verspiller’ naar een koploper in duurzaamheid en innovatie.

Peter-Paul van den Berg: ‘Circulair bouwen wordt in Vlaanderen nog te vaak herleid tot efficiënt recycleren. Je kunt een gebouw natuurlijk zo bouwen dat je het makkelijk weer uit elkaar kunt halen. Maar dat is maar een klein onderdeeltje van de circulaire economie. Circulair bouwen draait in de eerste plaats om flexibiliteit: als een gebouw na verloop van tijd een nieuwe bestemming krijgt, moet je het makkelijk kunnen aanpassen in plaats van het vlot te kunnen demonteren. Bij circulair bouwen komen verschillende aspecten kijken: financiering, businessmodellen, inbedding in de omgeving,… Kamp C kan bouwbedrijven begeleiden in de keuzes die ze maken.’

Voor voorzitter Peter Bellens sluit de inhoud van het boek naadloos aan bij de opdracht van Kamp C . ‘Alle nieuwste evoluties in de bouwsector op de voet opvolgen en die vertalen naar het grote publiek én naar de sector: dat is waar Kamp C voor staat. Dit boek zal zeker bijdragen aan de kennis van het circulair bouwen in Vlaanderen. Bovendien voegt Kamp C de daad bij het woord. Op onze campus in Westerlo bouwen we straks als eerste een volledig circulair bedrijfsgebouw.’

‘In Transitie’ kan men bestellen via bol.com of verkrijgen bij Kamp C in Westerlo. (EM/Foto Kamp C)

 

%d bloggers liken dit: