Info-avond over groepsaankoop asbestsanering in Mortsel

MORTSEL – Tien jaar na de eerste sensibiliseringsavond rond asbest wordt terug een infomoment over dezelfde materie in de woning georganiseerd door de Mortselse Milieuraad. De vorige tien jaar konden enkel (gratis) advies én erg dure oplossingen worden aangeboden. Nu verhoogt de milieuraad opnieuw haar sensibilisatie-inspanning omdat inwoners kans maken op subsidies van de Vlaamse overheid voor de afbouw van asbest in woningen in het kader van het Vlaams actieplan asbest-afbouw.

Asbest is een materiaal dat vroeger veel in de woningbouw werd gebruikt. Het is opgebouwd uit kleine vezels die je met het blote oog niet kan zien. Asbestvezels zijn gevaarlijk als ze worden ingeademd. Ze veroorzaken allerlei ziekten en kanker. Die ziekten treden meestal pas twintig tot 40 jaar na de eerste blootstelling aan asbest op. Sinds 1998 is het verboden om asbesthoudende materialen te produceren, te verhandelen of te hergebruiken.

Het Vlaams Actieplan streeft naar een asbestveilig Vlaanderen via de invoering van een asbestinventaris en een gefaseerde verwijdering van risicovolle asbesttoepassingen tegen 2034 en 2040. De stad Mortsel hoopt op een snelle goedkeuring van twee subsidiedossiers: de groepsaankoop (door het provinciebestuur van Antwerpen) voor asbesthoudende leidingisolatie en 50 procent subsidie voor de verwijdering én 90 procent subsidie voor de voorafgaande analyses. Voor de gemiddelde woning zal de subsidie ongeveer 3 000 euro bedragen. Er komt een groepsaankoop door IGEAN voor de ophaling aan huis van cementgebonden asbesttoepassingen zoals dakleien en golfplaten. Men zal een big bag voor het afval kunnen aankopen tegen 30 euro per stuk of een container voor 170 euro, aangevuld met een informatiepakket en de vereiste persoonlijke beschermingsmiddelen. Dit komt overeen met een subsidie van 90 procent.

Naargelang de aard en de toestand van de te verwijderen asbesthoudende producten voorziet de reglementering drie methoden van verwijdering: eenvoudige handelingen voor het verwijderen van hecht-gebonden asbestmaterialen (bijvoorbeeld het verwijderen van golfplaten en dakleien), de couveuzezak-methode voor de verwijdering van asbestisolatie rond leidingen en belangrijke sloop- en verwijderingswerken, zoals het verwijderen van losgebonden asbestproducten en beschadigde hecht-gebonden asbestproducten in binnen-toepassingen. Deze mogen enkel gebeuren in een hermetisch gesloten ruimte. De tweede en de derde methode moeten worden uitgevoerd door ondernemingen die hiervoor zijn erkend door de Minister Van Werk.

Om snel met beide projecten van start te gaan en in te kunnen schatten hoeveel personen wensen deel te nemen aan de samen-aankoop, wordt op woensdag 13 maart om 20 uur in zaal ’t Parkske een informatieavond georganiseerd. Sprekers van de Vereniging Asbestverwijderende Bedrijven zullen een toelichting geven rond de risico’s van asbest, waar asbest in de woning kan worden aangetroffen, welke asbesttoepassing je zelf mag aanpakken en de daarbij horende preventiemaatregelen, waarvoor je een gespecialiseerd bedrijf moet inschakelen, hoe een professionele asbestsanering in de praktijk verloopt en hoe je een professionele asbestverwijderaar kan onderscheiden van de beunhazen. Tot slot zal er informatie worden gegeven rond de actuele stand van de subsidiedossiers. Iedereen is welkom op dit gratis informatiemoment. (EM/Foto stad Mortsel)

%d bloggers liken dit: