Infrabel gaat spoorlopen aanpakken in station Mortsel Oude God

MORTSEL – Vorig jaar waren er 768 meldingen van spoorlopers, iets minder dan in 2017 maar nog altijd meer dan twee per dag. Daarbij vielen vier doden en zes zwaargewonden. Infrabel gaat het probleem nu grondig aanpakken. Er loopt een proefproject in Luik. In Vlaanderen wil de spoornetbeheerder aan de slag in het station van Mortsel Oude God, waar het probleem het grootst is.

De gemiddelde spoorloper is een man tussen de achttien en 34 jaar oud. Hij is vaak een pendelaar en woont meestal in de buurt van spoorinfrastructuur. Zo blijkt uit onderzoek. Naast al het menselijke leed zorgden spoorlopers ook voor heel wat vertraging: 139 650 minuten per jaar, omgerekend meer dan zes uur per dag.

Een proefproject in Luik, waarbij waarschuwende boodschappen weerklinken wanneer spoorlopers worden gedetecteerd, levert veelbelovende resultaten op. Er waren gemiddeld drie keer minder spoorlopers. Op twee plaatsen waar er regelmatig spoorlopers werden gesignaleerd, werden begin vorig jaar veiligheidscamera’s geplaatst. Zodra die beweging detecteren, weerklinkt er een boodschap die de spoorloper in drie talen waarschuwt dat hij of zij zich op verboden terrein bevindt en de plaats zo snel mogelijk moet verlaten.

Thomas Baeken van Infrabel: ‘Het meeste aantal spoorlopers vind je in het Brusselse. Op de tweede plaats volgt de provincie Antwerpen met het station Mortsel Oude God als triestige koploper. Heel wat mensen lopen daar te voet door het donkere gedeelte van de ondergrondse tunnel, wat uiteraard erg gevaarlijk is. Daarom hopen wij daar eerlang eenzelfde project op te starten als in Luik.’

Minister François Bellot (MR) maakte al twee miljoen euro vrij voor maatregelen tegen onbevoegden op het spoordomein. Daarmee installeert Infrabel onder meer ook extra omheiningen en struikelmatten aan de 53 ‘hotspots’ (plaatsen waar er regelmatig spoorlopers zijn) langs het Belgische spoornet. Dergelijke struikelmatten (rubberen matten met kegels waar je moeilijk over kan stappen) zijn er intussen op 32 plaatsen en tegen eind 2020 moeten dat er 70 zijn. Ook verbodsborden en sensibiliseringscampagnes worden ingezet in de strijd tegen spoorlopen. (EM)

%d bloggers liken dit: