Inhuldiging sterretjesboom op begraafplaats Kontich

KONTICH – Dat geluk en ontroering erg dicht bij elkaar liggen werd zondagavond nog maar eens duidelijk in de gemeente Kontich. In het centrum maken heel wat mensen plezier op de pas geopende schaatspiste en enkele honderden meters verder op het kerkhof aan de Duffelsesteenweg was er een ingetogen en erg mooi ontroerend moment tijdens de inhuldiging van de sterretjesboom van drie en een halve meter hoog, gesmeed uit 110 stangen van elk vijf millimeter dik.

Gisteren was het wereldlichtjesdag en de gemeente Kontich deed hier voor de 1e keer aan mee. En niet alleen aan de lichtjesdag maar ook de inhuldiging van een sterretjesboom die een centrale plaats kreeg op de sterretjesweide waar ouders terecht kunnen om afscheid te nemen van hun  levenloos geboren kindje.

“Vaak hebben deze mensen nood aan een babbel erover en durven ze er niet mee naar buiten komen,” zegt schepen Marleen Van den Eynde. “Wij proberen hier voor deze zwaar getroffen mensen een plaats te voorzien om toch naar elkaar toe hun verhaal kwijt te raken. En nu is er dus ook de sterretjesboom die gemaakt werd door kunstenaar Pol Pazmany die hiermee een wedstrijd won die werd uitgeschreven door de gemeente. Ouders die dat willen, kunnen een sterretje laten wapperen in de boom met daarop de naam van hun kindje. Het was ook de wens van mijn voorgangster en de overleden schepen Anja Rens,” zegt Van den Eynde. “En ook daarom dat ik dit wou verwezenlijken.”

En ondanks de felle en koude stormwind trotseerden een 70 tal mensen dit weer om erbij te zijn bij de inhuldiging van deze mooie sterretjesboom. Eerst was er een zeer ingetogen moment met muziek en een gedicht. En na de inhuldiging was er nog een kleine attentie van de gemeente met een kom warme soep of chocolademelk. En dat konden de verkleumde aanwezigen zeker wel waarderen.

Alvast een heel mooi initiatief  van een gemeente die in hun slogan Kontich Leeft draagt, maar ook de nodige tijd maakt voor de overleden mensen en in dit geval kindjes die de komende feestdagen voor vele mensen een gemis zullen zijn aan de feesttafel. Hopelijk vinden ze op deze ingetogen plaats de kans om te rouwen en misschien te praten met andere getroffen ouders in de gemeente Kontich.

Uw lokale radio Frekwent was erbij en we hadden net voor de inhuldiging en bij stormwind een korte babbel met schepen Marleen Van den Eynde op de begraafplaats in de gemeente Kontich.