Innovatieve grensoverschrijdende projecten op ‘Funding: the Future’
OUD-TURNHOUT – Vandaag toonden organisaties uit Vlaanderen en Nederland tijdens ‘Funding the Future’ in Oud-Turnhout de projecten die zij realiseerden binnen het Europese subsidieprogramma Interreg Vlaanderen-Nederland, dat staat voor slimme, groene en inclusieve groei. Daardoor kunnen Vlaamse en Nederlandse partners samen uitdagingen aanpakken en nieuwe producten en diensten ontwikkelen in projecten die betrekking hebben op innovatie, energie, het milieu, de arbeidsmarkt,…
Op de expo kon je 65 slimme, groene en inclusieve innovaties uit het programma zien, beleven en zelfs proeven. Er is duidelijk veel belangstelling voor Vlaams-Nederlandse samenwerking, het evenement was op korte tijd volzet. Onder de 700 deelnemers waren er ook een 90-tal jongeren. Interreg Vlaanderen-Nederland nodigde namelijk een Vlaamse en Nederlandse school uit om via interactieve opdrachten de mogelijkheden van grensoverschrijdende projecten te ontdekken.
Uiteraard is het onbegonnen werk om een overzicht te geven van alle – stuk voor stuk zeer interessante – projecten. Directeur Bram de Kort leidde ons langs een aantal stands. Daar was onder meer de Heavy Duty Truck bij, de grootste vrachtwagen op waterstof van de Lage Landen, die wordt gebouwd in Wilrijk. Verder is er een project waarbij wijken worden uitgerust met deelauto’s die hun energie halen uit water. ’s Nachts kunnen de batterijen van de wagens dan op hun beurt zelf energie afleveren. De elektrische auto’s doen dienst als accu voor de huizen. In Venlo rijden ze al rond en ook met de gemeentebesturen van Breda en Kerkrade werden overeenkomsten gesloten. Met één batterij kan men gemiddeld zes huishoudens voorzien van energie.
De ECOZ® mobile is een mobiele, biologische afvalwaterzuivering die succesvol werd gelanceerd op festivals als Paradise Fest en Dranouter. In een verder stadium zal urine worden gerecycleerd tot drinkbaar water dat dan tijdens het festival nog ter beschikking kan worden gesteld. De Chill+ is een polsband die naast hartslag en activiteit ook temperatuur en stress meet, tijdens en na het sporten. Het apparaat werd al getest door PSV. De Façadeclick is een bouwsysteem waarmee traditionele gevelstenen in elkaar worden geklikt en geïnspireerd op LEGO, een voeg-loze gevel zonder mortelvlekken, razendsnel in alle weersomstandigheden te plaatsen en 100 procent circulair.
Met GRASgoed als grondstof kunnen natuurbeheerders, bedrijven en instellingen in de grensregio dan weer aan de slag om maaisel uit natuurgebieden een nieuw leven te geven. Niet alleen is het logistiek moeilijk om het maaisel uit de gebieden te verwijderen, ook het maaisel storten is een dure aangelegenheid. Crosscare is een blaas-baar element dat bijdraagt tot een comfortabele positie bij operaties en een meer verantwoorde ergonomische houding voor het verplegend personeel.
Tenslotte nog Smartlight aanstippen, een fascinerend project dat volgende week in Nederland als het meest innovatieve zal worden verkozen. Hiermee kan men kijken in het lichaam, doorheen het staal van een schip, dwars door de bodem,… Het project wordt onder meer mee uitgewerkt door de Universiteit Antwerpen. Agfa Gevaert uit Mortsel heeft belangstelling om het te gebruiken bij medische beeldvorming.( EM)