Inwoners van Mortsel en Wilrijk kunnen hun stad extra budget schenken

ANTWERPEN – De Vlaamse overheid heeft aan steden en gemeenten extra budget beloofd om hun publieke gebouwen energiezuiniger te maken. Voorwaarde is dat minstens één procent van de (volwassen) inwoners van de gemeente stemt op hun favoriete project in die gemeente. De stad Antwerpen – dus inclusief Wilrijk – heeft nog 3 100 stemmen nodig en ontvangt dan maximaal 520 504 euro subsidie. Mortsel staat er beter voor. Ze moeten nog maar zestien ‘stemmen’ verzamelen om maximaal 25 528 euro te krijgen. Inwoners van Wilrijk en Mortsel kunnen stemmen op één van de projecten op www.stroomversneller.be.

Antwerpen diende acht projecten in waarvan één uit Wilrijk: het vervangen van enkele beglazing door hoog-rendementsbeglazing in zwembad Kiel aan de August Leyweg. Het project kost 79 860 euro. Het instructiezwembad voor de scholen van het Kiel bevat nog enkele beglazing. Vermits in een zwembad vrij hoge temperaturen worden gehanteerd, zal er dus een behoorlijk warmteverlies zijn doorheen de beglazing. Met dit project wil men het enkel glas vervangen door hoog-rendementsdubbel glas in thermisch onderbroken vensterprofielen. Op die manier zal er energie worden bespaard en zal ook het comfort van de zwemmers worden verhoogd door beperking van de koude-straling van het enkel glas.

De stad Mortsel koos voor twee projecten. Vooreerst is er ‘LED-licht in de duisternis’, die 300 000 euro kost, gespreid over zes jaar. Men wil de openbare verlichting versneld omschakelen naar dimbare LED-verlichting. Binnen het huidige ritme van vernieuwingsinvesteringen worden per jaar twee procent van de lampen vervangen door LED-lampen. Dit is in functie van de ECO-doelstellingen te traag. De stad gaat, in samenwerking met Eandis, dit ritme versnellen tot minstens zes procent, en de LED-lampen dimmen tijdens de nachturen.

In het tweede project gaat men het stadhuis een ‘nieuwe warme jas’ schenken. De kostprijs wordt geraamd op 1 285 000 euro. Het stadhuis zal energetisch worden gerenoveerd. Men beoogt een E(nergieprestatie)-peil van 40 en K(engetal om de graad van thermische verliezen aan te geven)-peil van 30, wat zeer ambitieus is voor een bestaand gebouw. De stad hoopt dit te bereiken door een doorgedreven isolatie van de gebouwschil: nieuw dak, binnen-isolatie en hoog-rendementsbeglazing. De ruimte zal bovendien veel efficiënter worden gebruikt dan nu het geval is. Er wordt niet alleen plaats voorzien voor kantoren maar ook voor de bibliotheek, een polyvalente zaal en een stadscafé. De stad wil niet alleen acties ondernemen om de inwoners te overtuigen mee te werken aan de CO2-reductie, maar via renovatie van het stadspatrimonium zelf het goede voorbeeld geven.

In onze regio hebben Kontich (685 deelnemers), Edegem (182) en Aartselaar (154) de doelstelling al bereikt. Zij ontvangen respectievelijk maximaal  20 952, 21 835 en 14 222 euro voor hun projecten. In Kontich ziet men het groots en heeft men vier projecten: de renovatie van het Chiro-lokaal Koka, nieuwe geluidsdichte en thermisch geïsoleerde ramen voor jeugdhuis Den Trap in Waarloos, een elektrische deelwagen aan het gemeentehuis en energiezuinige verlichting in de Sint-Martinuskerk. Edegem kiest voor zonnedaken in heel Fort 5, een zuinige openbare verlichting en een energie- en CO2 neutraal gebouw voor de bio-klas. Aartselaar wenst zonnepanelen te installeren op het technisch centrum, een elektrische deelauto aan te kopen en LED-verlichting aan te brengen in het gemeentehuis.  (EM)

%d bloggers liken dit: