Jeannine Verbist uit Hove is al meer dan 50 jaar verslaafd aan gezond eten

HOVE – ‘Gezondheid en een goed humeur zijn de zegens van het leven. Zonder gezondheid wordt het leven een last. Zonder goed humeur zullen geen van de factoren die ons gelukkig kunnen maken, tot hun recht komen.’ Dat is het motto van Jeannine Verbist (76) uit Hove.

De afspraak was: ik zou een infosessie van haar bijwonen in Dienstencentrum Ten Hove en haar nadien enkele vragen stellen. De lezing begon om 14 uur en zou een uurtje duren maar om 16u30 was Jeannine nog druk in de weer. ‘Ik probeer mensen te overtuigen met mijn gezondheidstips. Ik ga in op belangrijke zaken als: hoe sta ik op, hoe is het gesteld met mijn voeding en wat zegt mijn buikgevoel?’ Het zou ons natuurlijk te ver leiden om al die dingen aan bod te laten komen. Geïnteresseerden kunnen haar facebookpagina consulteren.

‘Ik was 24 toen ik met yoga begon.  Wij woonden in hartje Antwerpen. Ik was net een krakende wagen. En kijk nu eens: 52 jaar later. (Jeannine raakt met het platte deel van haar handen de grond, met gestrekte rug en benen). Bovendien had ik allergieën. Ik ontdekte lijnzaad en lijnolie en had nooit meer last van hooikoorts. Mijn echtgenoot had  veel pijn aan zijn heup. Hij volgde een vastenkuur in de Pyreneeën, zeer tegen zijn zin. Na drie dagen was alle pijn verdwenen en toen ik hem na afloop was hij dolblij.’

‘Het belangrijkste is dat je levend voedsel eet. ‘Het gaat dus om fruit, groenten, noten, zaden en kiemen in de natuurlijke vorm. Wanneer je dat doet blijf je fit. Je moet eten volgens de seizoenen. Nu koop je bijvoorbeeld geen tomaten. Die zijn op hun best tussen juni en oktober. Nadien verliezen die hun voedingswaarde. Nu, ik raad mensen aan om gezonder te gaan eten, groentensappen te drinken en hun darmflora te verzorgen, maar dat wil niet zeggen dat het een obsessie moet worden hé. Een goede biefstuk-frit met wat bearnaisesaus moet kunnen, alleen moet je altijd wel terugkeren naar de basis van het gezond eten. Het is echter niet eten alleen dat het hem doet. Begin aan je dag met oefeningen in je bed: je moet je eerst uitrekken, diep ademhalen en je darmen masseren zodat die op gang komen.’

‘Je moet ervoor zorgen dat je spieren achteraan lang blijven, je oren goed masseren en de randen van je ogen en je neus.’ Jeannine haalde haar wijsheid niet alleen uit boeken. ‘Ik volgde ontelbare cursussen, vooral in het buitenland. Ik eet vaak ‘kleine visjes’: in doosjes makreel bijvoorbeeld zit enorm veel omega 3. Niet alles is goed. Als kind kreeg ik mijn allergieën omdat mijn ouders kaas bereidden. Melkproducten zijn enorm schadelijk, net als suiker, dat veel meer kwaad aan het lichaam doet dan de zwaarste drug. Gelukkig heeft men terug ingezien dat borstvoeding noodzakelijk is. Mijn zoon is men, na de bevalling, komen weghalen bij mij. Mijn dochter heb ik een jaar de borst gegeven. Het verschil zie je nu. Zij is trouwens dezelfde weg ingeslagen als ik en heeft kinesiologie gestudeerd, gebaseerd op spiertesten die de oorzaak van stress helpen opsporen.’ Jeannine kan nog een hele boom opzetten over het gebruik van Groene Klei bijvoorbeeld, die bacteriën dood. Als afsluiter wil ze nog één receptje meegeven: ‘Wanneer je verkouden bent doe je een koffielepel kuzu (zetmeel) in een tas water. Je laat het koken, het wordt eerst melkachtig en wanneer het doorzichtig is drink je het op. Ik doe dat’s morgens op mijn nuchtere maag en ‘s avonds voor het slapen gaan. Na drie dagen zal je verkoudheid verdwijnen. Als iedereen zou leven zoals ik, dan zaten dokters en apothekers zonder werk. Op dat gebied hebben we nog veel in te halen tegenover de Walen, waar deze levenswijze almaar meer ingeburgerd geraakt.’ (EM)

%d bloggers liken dit: