Jeugdhuis ‘Tuitvlugt’ levendiger dan ooit tien jaar na de heropening

BORSBEEK – Het jeugdhuis in Borsbeek heeft een originele naam: ‘Tuitvlugt’. Enkele jaren geleden is het jeugdhuis – gelegen in fort III – letterlijk en figuurlijk in rook opgegaan. In 2009 ging de bouw van een nieuw jeugdhuis van start.

‘Ja. De tijd vliegt. Dat is al tien jaar geleden’, stelt Jakke Henderickx, voorzitter van het jeugdhuis, vast. Vooral de kameraadschap tussen de leden en sympathisanten is onbeschrijfelijk: gezamenlijk een film kijken, poolen, beerpongen -bij beerpong moeten de spelers een balletje over tafel gooien en proberen dit in de bekeropstelling, die gevuld zijn met bier, van de andere spelers terecht te laten komen – en feesten tot in de late uurtje is niets ongewoon voor een jeugdhuis, het is namelijk onze specialiteit. We steunen elkaar door dik en dun.‘

Het tienjarig jubileum is voor het ‘Tuitvlugt’ een gelegenheid om dit eens in de verf te zetten. Jakke vertelt dat het een booming jubilieum wordt. Zelf weet ik niet goed wat hij hiermee bedoelt, maar aan zijn energie te zien, heb ik al zin om af te komen.

Jeugdhuis Tuitvlugt werd in 1995 opgericht met als doel de Borsbeekse jongeren een plek te geven waar ze zich thuis voelen. Een paar zeer geëngageerde werknemers, waaronder Jakke, hebben – vier jaar na de brand – het jeugdhuis overgenomen. Nu zit er een sterk team dat wekelijks diverse activiteiten organiseert . ‘Ook de saaie werkjes moeten worden uitgevoerd zoals kuisen, opruimen en andere back-roomwerkjes. Dit leert ook dat er een moment is voor plezier en een moment van werken, een soort rechten-plichten verhaal. Onze leden zijn zeer plichtsbewust. We zijn de gemeente Borsbeek enorm dankbaar omdat we dit gebouw mogen gebruiken. Liefst houden we het dan ook spik en spam. Toch geef ik toe dat een pintje drinken met de vrienden van het jeugdhuis beter in de smaak valt en toch een beetje primeert.’

Het motto van Jakke: ‘Dat iedere jongeren zich welkom mag voelen in het Borsbeekse jeugdhuis’ en, voegt hij eraan toe: ‘Door het enorme succes van ons jeugdhuis kunnen we gerust nog wat medewerkers gebruiken.’ Geïnteresseerden mogen zich aanmelden in het jeugdhuis of bij Jakke.Henderickx@telenet.be (0470 58 48 61). Het jeugdhuis is geopend op woensdag van 12 tot 18 uur en op vrijdag en zaterdag van 20 tot 3 uur. (MDP)