Jeugdorkest van Kontich opent zijn jubileumjaar morgen in WZC De Hazelaar

KONTICH – In september 1993 ging het Jeugdorkest Kontich van start. Het werd opgericht door Robert Beyens, Hugo Michiels en Luc Annaert.  Zij stonden jaren klaar om de jonge muzikanten in de gemeente Kontich een plaats te geven waar ze onder leeftijdsgenoten konden musiceren.

De eerste dirigent van het orkest, Inge Gerlo, liet vol enthousiasme beginnende muzikanten de nodige ervaring opdoen zodat ze later de overstap naar de ‘grote harmonie’ konden maken.  Het jeugdorkest is immers een onderdeel van Koninklijke Harmonie Vrede & Vermaak, die nog maar net haar 125-jarig bestaan vierde.  Gedurende 25 jaar werd er enorm wat energie gestoken in de uitbouw van het jeugdorkest.  Niet zo eenvoudig als je weet dat er niet zoveel jongeren voor een instrument kiezen.

Alle muzikanten die al een jaar hun instrument bespelen zijn welkom bij het jeugdorkest. Met de hulp van dirigent Quinten Van Houtven repeteert men iedere vrijdag leuke en gevarieerde muziekstukken. Minstens drie keer per jaar is er een concert gepland. Zo is men altijd present tijdens het mosselfestijn van de eigen vereniging, op het Groeningeconcert in november en op het aperitiefconcert in het voorjaar. Verder is er een kerst- of koffieconcert, wordt er samen gewerkt met de muziekschool,…

Naast musiceren is plezier maken ook een belangrijke factor binnen het orkest, niet alleen op vrijdagavond maar ook tijdens diverse activiteiten. Zo organiseert men elk jaar een muziekavond en gaat men schaatsen bijvoorbeeld. Geïnteresseerden mogen zich elke vrijdag aanmelden aan het repetitielokaal.

Muziek is voor dirigent Quinten Van Houtven altijd een passie geweest. Op achtjarige leeftijd startte hij zijn muzikale carrière aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans in Lier en studeerde hij af met grootste onderscheiding voor hoorn bij Sabine Vandingenen. Om deze muzikale basis verder uit te bouwen volgde hij een opleiding voor hoorn aan het Conservatorium van Antwerpen bij Rik Vercruysse. Van Houtven behaalde een masterdiploma met grote onderscheiding.

Quinten neemt regelmatig deel aan concours. Zo behaalde hij een eerste prijs voor hoorn op de Dexia-classics wedstrijd en werd hij national kampioen op de solistenwedstrijd van Vlamo in de superieure afdeling. Eén van de hoogtepunten in zijn carrière was zijn deelname aan de European Musical Competition International waar hij als tweede eindigde tijdens de nationale finale en met de publieksprijs naar huis ging. Men kent hem ook als eigenaar van ijssalon d’Roomijs in Lint en van een schrijnwerkerij.

Dankzij de goede samenwerking met de Academie voor Muziek, Woord en Dans Mortsel-Kontich kunnen ook beginnende muzikanten zich aansluiten bij het jeugdorkest voor het vak samenspel.  Om de 25ste verjaardag te vieren organiseert men een receptie op maat van jongeren.  Morgen zaterdag 22 september om 18 uur uur gaat het feestjaar plechtig van start, in aanwezigheid van schepen Veerle Van Dyck (Dorpslijst Sander).  De officiële opening vindt plaats in de feestzaal van WZC De Hazelaar in de Witvrouweveldstraat (ingang via de Drabstraat), tevens het lokaal waar men elke vrijdag van 19 tot 20 uur repeteert. (EM)