Kasteel Cantecroy neemt namens onze regio deel aan Open Monumentendag

MORTSEL – Vanaf vandaag kan je het programma van Open Monumentendag 2019 raadplegen via www.openmonumentendag.be. Er zijn dit jaar 728 gratis activiteiten te beleven bij 618 monumenten in 167 Vlaamse gemeenten.

In onze regio Zuidrand neemt maar één verborgen parel deel: Kasteel Cantecroy uit Mortsel. Deze site heeft een indrukwekkende geschiedenis. Beroemde en beruchte personen verbleven op dit kasteel en bepaalden mee de Brabantse, Vlaamse, Belgische en Europese politiek. In ons archief op www.radiozuidrand.be vind je een reportage die we eerder brachten over het kasteel. Tijdens Open Monumentendag op zondag 8 september kan het worden bezocht van 10 tot 17 uur.

Open Monumentendag biedt nog veel meer. De wondermooie basiliek in de buurt of het kleine kerkje in je eigen gemeente heb je waarschijnlijk al bezocht. Tijdens Open Monumentendag krijg je de kans om een aantal gebedshuizen binnen te stappen waar je anders misschien nooit zou komen, zoals de Joodse synagoge in Antwerpen aan de Bouwmeestersstraat.

Op Open Monumentendag openen verschillende privéwoningen de deuren: van een achttiende-eeuws koopmanshuis tot een brutalistische woning middenin het groen. Laat Open Monumentendag jouw perfect excuus zijn om een glimp op te vangen van wat er achter deze imposante gevels schuilt. Twee voorbeelden: het Ensemble Ernest Storidau in de Zurenborgwijk en het Suyckerhuis aan de Raapstraat in Antwerpen. Verder heb je de modernistische woning Peeters in de Ter Rivierenlaan in Deurne.

Opgepast: voor bepaalde rondleidingen is reserveren noodzakelijk. (EM/ Foto Kasteel Cantecroy)

%d bloggers liken dit: