Kersvers N-VA topvrouw Assita Kanko komt woensdag debatteren in Mortsel

MORTSEL – De Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens (UVRM) is de basis van het internationale systeem voor de bescherming van mensenrechten. De verklaring werd door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 10 december 1948 aangenomen, om de gruwelen van de wereldoorlogen in de toekomst te bannen.

Hoe ziet de wereld er nu uit, 70 jaar later? Kom hierover van gedachten wisselen met een indrukwekkend panel, dat spreekt met kennis van zaken. Op woensdag 19 december – van 20u15 tot 22 uur – neemt VRT-journalist Marc Van de Looverbosch je mee doorheen een actuele, boeiende en maatschappelijk relevante gespreksavond in de Mark Liebrecht Schouwburg. Tickets kosten vijf euro en zijn te verkrijgen bij tickets.mortsel.be.

Wie zit er allemaal in het panel?

* Wies De Graeve, directeur Amnesty International Vlaanderen en auteur van ‘Het Recht om Mens te zijn’. In zijn functie focust hij zich op actuele internationale en Belgische mensenrechtenvraagstukken, de groei van Amnesty als mensenrechtenbeweging en de strategische ontwikkeling van onderzoek, beleidsbeïnvloeding en activisme voor meer mensenrechtenimpact. Daarvoor was hij tien jaar actief bij het Vlaamse Vredesinstituut.

*Jan Leyers, filosoof, muzikant en televisiemaker. De geboren Boechoutenaar maakte verscheidene tv-reeksen zoals (Tien jaar na) De Weg naar Mekka. In 2007 trok Leyers naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten, vorig jaar ging hij op zoek naar de Islam in Europa. De vriend van zijn dochter Ella, Studio Brussel-dj Faidal, is trouwens een moslim.

* Assita Kanko, schrijfster en duurzaamheidsconsultant. Ze kwam vandaag nog in het nieuws omdat ze haar overstap van de MR naar de N-VA aankondigde. Momenteel zetelt ze nog voor de Franse liberalen in de gemeenteraad van Elsene. Ze werd geboren in Burkina Faso en vestigde zich in 2014 in België. Ze werd vooral bekend door haar boek over genitale verminking.

*Tine Destrooper, sinds dit jaar directeur Vlaams Vredesinstituut en auteur van ‘Human Rights Transformation in an Unequal World’. Als directeur tracht zij, in nauw overleg met de politiek, het middenveld en het wetenschappelijk secretariaat van het instituut, die thema’s te identificeren waarrond wetenschappelijk onderzoek noodzakelijk is. Ze deed een studie over de gevolgen van gewelddadig conflict en de rol van de internationale gemeenschap hierin.

Leven in vrijheid is voor de meesten onder ons zo vanzelfsprekend dat we er zelfs niet eens bij stilstaan. Alle grondrechten en vrijheden staan immers stevig verankerd in de Belgische wetgeving. Het is onlosmakelijk verbonden met onze identiteit. Maar dit is lang niet voor iedereen zo. Heel wat landen kunnen deze rechten moeilijk of helemaal niet garanderen. En hoe verwezenlijk je dan je dromen, als je elke dag steeds weer moet opkomen voor die eigen fundamentele rechten en vrijheden? Tijdens deze gespreksavond is er gelegenheid om vragen te stellen. De avond wordt ondersteund door het Agentschap voor Integratie en Inburgering, een Vlaamse overheidsdienst. (EM/Foto FB)

%d bloggers liken dit: