Kies je voor de Alice Nahonstraat of woon je liever in de Sint-Lutgardisweg?

MORTSEL – Op en rond het gebied Oude-God veranderde heel wat de laatste jaren. De nieuwe Parkschool, scoutsgroep 121 en de Rode Kubus (buitenschoolse kinderopvang) kregen allemaal nieuwe gebouwen, dit alles aan de rand van een prachtig, nieuw park. Binnenkort start de bouw van het Stadsterras, het sluitstuk van de ontwikkelingen op de site.

Middenin dat project Stadsterras komen twee nieuwe straten. Lokaal bestuur Mortsel deed een oproep aan haar inwoners. Iedereen die ideeën had kon zijn of haar straatnamen doorsturen. 42 inwoners dienden hun voorstel in. Het college van burgemeester en schepenen heeft de 43 voorstellen nu gereduceerd tot een shortlist van vijf.

De genomineerde straatnamen zijn:

*Parkpoort & Sint-Lutgardisweg: Parkpoort wordt de straat die aansluit op de Mechelsesteenweg, de toegangspoort tot het parkgebied én de Parkschool. Voor de straat die aansluit op de Edegemsestraat is Sint-Lutgardisweg gepast, omdat die zal worden gerealiseerd op de oude terreinen van de school. Verleden (Sint-Lutgardis) en heden (parkgebied) komen samen op het Stadsterras, wat wordt weerspiegeld in de straatnamen.

*Ivo Michielsstraat & Alice Nahonstraat: Ivo Michiels werd in 1923 in Mortsel geboren. Een deel van zijn levensverhaal is erg verbonden met de stad en met de Gevaert-fabriek waar zijn vader werkte en ook hijzelf een poos aan de slag was. Ivo Michiels was niet alleen één van de grootste Vlaamse schrijvers, maar ook internationaal erg gewaardeerd. Heel wat van zijn boeken werden vertaald. In 2012 ontving hij de America Award. De stad Mortsel was heel aanwezig in de boeken van Michiels. Alice Nahon is voor velen nog steeds een van de bekendste Vlaamse dichteressen. Ze werd geboren in Antwerpen, maar heeft een innige band met Mortsel waar ze haar plechtige communie deed en op drie plaatsen woonde: in een afgebroken houten huis, op de Statielei en tenslotte in kasteel Cantecroy.

*Alice Vigoureuxlaan & Alice Nahonlaan: Alice Vigoureux was de zingende juf die tijdens het bombardement van 5 april 1943 26 kinderen van de kleuterklas van de Sint-Vincentiusschool het leven redde. Ze organiseerde een buitenactiviteit, waardoor die kinderen bleven gespaard van het bombardement. Ze kreeg een ereteken en overleed in 2009.

*Commissaris De Weerdtlaan & Sint-Lutgardisstraat: Omdat het bombardement van 5 april 1943 nooit mag worden vergeten. Commissaris De Weerdt zette destijds het rampenplan op tijdens het verschrikkelijke bombardement en bleef nadien ijveren voor de erkenning van de ramp. In de Sint-Lutgardisschool zijn maar liefst 61 kinderen en vijf leerkrachten overleden tijdens dit bombardement.

*Parkstraat & Schoolstraat: Twee logische benamingen voor het project Stadsterras, dat aansluit op zowel het gloednieuwe stadspark Oude-God, als de nieuwe Parkschool aan de rand van dit parkgebied.
Nog tot 1 juli kan je stemmen op jouw favorieten namen-duo via stadsterras.mortselbestuift.be (EM/Foto Mortsel Bestuift)

%d bloggers liken dit: