Klassieke muziek verovert donderdag Kasteel Cleydael in Aartselaar

AARTSELAAR – Met Mozart, Puccini en Verdi brengt Casco Phil nu donderdag 22 augustus vanaf 20u30 een gratis klassieke avond in openlucht en dit in de schaduw van kasteel Cleydael in Aartselaar.

Op het programma staan aria’s en intermezzi uit de bekendste opera’s van muzikale grootmeesters. De solisten van dienst zijn sopraan Hanne Roos en bariton Alberto Martinez. Zij verdienden hun sporen in binnen- en buitenland en lenen hun stem om de grootse rollen te interpreteren. Alle ingrediënten worden samengebracht door Benjamin Haemhouts.
Casco Phil werd in 2008 als ‘Belgische Kamerfilharmonie’ opgericht en maakte een flitsende start in deSingel in Antwerpen. Ondertussen was Casco Phil te gast in talrijke binnen- en buitenlandse zalen, waaronder het Concertgebouw Amsterdam, Bozar Brussel en het Concertgebouw Brugge. De artistieke leiding is in handen van Benjamin Haemhouts. Hij koos ervoor om te werken met een vaste groep van ongeveer 39 musici, die naargelang het project moeiteloos wordt verkleind of uitgebreid.

Casco Phil streeft naar een nieuwe invulling van het begrip ‘orkest’. De cyclus van klassieke projecten wordt versterkt, maar tegelijk worden unieke en grensverleggende projecten toegevoegd. Casco Phil is een ‘muziekwerkplaats’ waar ruimte is om te experimenteren over de kunstenvormen heen, in de breedste zin van het woord. De instelling ‘orkest’ mag de creativiteit niet in de weg staan. Het artistieke idee staat centraal, de vorm rondom dat idee is veranderlijk en speelt een versterkende rol. Het openbreken van de klassieke orkeststructuur kan alleen maar leiden tot creativiteit. Kansen geven aan jong compositietalent behoort tot de pijlers. Elk seizoen staan één of meerdere wereldcreaties van Vlaamse componisten op het programma.

De jonge Belgische sopraan Hanne Roos, behoort ontegensprekelijk tot de interessantste talenten van de nieuwe generatie opera- en concertzangers. Ze startte haar zangstudies in de Stedelijke Academie in Ronse bij Pascal Devreese. In 2004 vatte ze haar professionele zangopleiding aan in het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent, waar ze haar ‘Bachelor’ diploma behaalde bij Erika Pauwels en haar ‘Masters’ studies cum laude afsloot bij de bekende bariton Gidon Saks, Evelyn Bohen en Mireille Capelle.

De Spaanse bariton Alberto Martínez studeerde fluit en zang aan het Conservatorium van Salamanca en behaalde het diploma van Master in de Opera aan het Conservatorium van Valencia. Hij studeerde onder meer bij David Menéndez, Ofelia Sala, Javier San Miguel, Dietrich Henschel en Manuel Burgueras. Momenteel volgt hij het tweejarig postgraduaat aan de International Opera Academy in Gent.

Voor de gelegenheid biedt Restaurant Tafel 19 van Cleydael Golf een aangepast culinair menu aan. Reserveren is mogelijk via cleydael@detafels.be of 03 870 56 82.

Tickets voor de klassieke avond kunnen niet worden geserveerd. (EM/ Foto CC Aartselaar)

%d bloggers liken dit: