Kom zondag naar de zon kijken in de Sterrenwacht Urania in Hove

HOVE – Aanstaande zondag 1 juli kan je in Vlaanderen op twintig plaatsen terecht om naar de zon te kijken. Met speciale apparatuur kan het felle zonlicht voldoende worden getemperd. Zo kan je op een veilige manier het oppervlak van de zon waarnemen. Bekijk het zonneoppervlak en al zijn details van dichtbij en ontdek zelf hoe actief de zon wel is. Ook Volkssterrenwacht Urania uit Hove opent zijn deuren.

Tijdens deze zonnekijkdag zetten alle kleine en grote Vlaamse sterrenwachten hun deuren open in het kader van de Zonnekijkdag. In onze provincie zijn dat er drie: Hoogstraten, Lille en Hove. Kijklustigen kunnen dan bij mooi weer door verschillende telescopen veilig komen kijken naar de zon. Volkssterrenwacht Urania aan de Mattheeussenstraat in Hove is geopend van 10 tot 17 uur. In de observatietoren kan men gaan zien door de grote 40 centimeter telescoop. Om 14 uur is er een voordracht door Urania-lesgever Walter De Raedt over ‘De Zon’. Tijdens deze lezing van één uur komen volgende onderwerpen over de zon aan bod: warmteproductie, plaats in het zonnestelsel, fysische beschrijving en opbouw, waarnemingsgeschiedenis en waarnemen in verschillende golflengtes.

De Zon is een gewone ster zoals er ‘s nachts honderden aan de hemel staan. Maar ‘onze’ ster staat wel 260 000 keer dichterbij dan de eerstvolgende. Hierdoor verlicht ze de aarde en voelen we haar warmte. Al deze energie is afkomstig uit de kern van de Zon. Daar worden bij heel hoge druk en temperatuur elke seconde miljoenen tonnen waterstof omgezet in helium. De energie die daarbij vrijkomt, verplaatst zich geleidelijk naar het oppervlak van de Zon en ontvangen wij op aarde in de vorm van warmte, licht en andere straling. Zonder de Zon zou er geen leven op onze planeet mogelijk zijn. Op de parking zullen verschillende zonnekijkers staan waardoor je zowel zonnevlekken als zonnevlammen kan zien. In het auditorium van de sterrenwacht geven de medewerkers uitleg over de zon en de werking van een telescoop. Ook de Astroshop is open en men kan zich verfrissen bij een drankje in de Astrobar. De toegang is volledig gratis. Ingeval van bewolking is er een vervangprogramma voorzien.

Op het oppervlak van de Zon is veel te ontdekken. Zo zijn er zwarte stipjes die zonnevlekken worden genoemd. Dit zijn plaatselijke magnetische storingen op de zon waardoor het er wat minder heet is dan in de omgeving en ze dus donker afsteken tegen de rest van het zonneoppervlak. Sommige zonnevlekken zijn zelfs groter dan de aarde. Met speciale filters kunnen we ook de atmosfeer van de Zon zien, waarin er vaak zonnevlammen zichtbaar zijn. Dit zijn zeer energetische uitbarstingen op de Zon die het radioverkeer hier op aarde kunnen verstoren. Men voorziet elk uur een voorstelling in het Zeiss Planetarium tijdens de zonnekijkdag. Je maakt kennis met de zomersterrenhemel. De toegang bedraagt vijf euro.

Kijk nooit zomaar naar de Zon, zelfs niet met een zonnebril of als de Zon laag aan de horizon staat. Probeer ook zeker nooit met een verrekijker of een telescoop naar de Zon te kijken zonder de juiste zonnefilter, omdat dit kan leiden tot onherstelbare oogschade. Op de waarnemingsposten zijn er verschillende filters beschikbaar waarmee je zonder gevaar naar de Zon kan kijken. (EM/Foto Urania)

*Meer info: www.urania.be, info@urania.be, 03 455 24 93.

%d bloggers liken dit: