Konfijt Food & Music Festival zoekt inspiratie bij ‘Ons Kookboek’ uit 1927

BOECHOUT – Op zondag 10 november vindt in Boechout de vierde editie plaats van Konfijt, een mix van muziek en gastronomie. Konfijt is genieten van de goede dingen in het leven: pure muziekperformances gemixt met verfijnde gerechten. Het eerste festival vond plaats in Kasteel Fruithof, het tweede in het Hof van Reyen en sinds vorig jaar is de Appelkantstraat – van de Evangelische kerk tot aan De Schone van Boskoop – het decor.

Wouter Keersmaekers, (zie foto FB), bezieler en chef van De Schone Van Boskoop: ‘Het thema van deze editie is de eerste uitgave van ‘Ons Kookboek’ uit 1927 van de ‘Boerinnenbond’. Sinds die eerste druk zijn er 2,5 miljoen exemplaren over de toonbank gegaan, waardoor dit het meest verkochte Vlaamse kookboek is. Een aantal topchefs wordt uitgedaagd om recepten uit ‘Ons Kookboek’ te vertalen naar de hedendaagse keuken. Het publiek kan culinaire gerechten proeven van onder meer Filip Slangen (Tafeltje Rond Beveren), Huibrecht Berends (Bún) en Frédéric Chabert (Dôme), maar ook van Evelien Swiers. Zij is de jonge chef van Jacqueline, genoemd naar haar grootmoeder, en gevestigd aan de kerk in Boechout. Desserts komen onder meer van Sander Goossens (Domestic) en hamburgers van Thijs Vervloet (La Colette Westerlo).

Tom Adriaensen van de organiserende vzw Angelique, een verwijzing naar de engelwortel of Angelica archangelica. ‘We zijn met een zeventiental mensen die dit – voor ons land – unieke festival organiseren. In Engeland kom je deze formule vaker tegen. We leggen de focus op het rijke culinaire leven van weleer en rekenen – zoals de vorige keren – op 1 000 deelnemers. Belangrijk is de samenwerking met het Boechoutse arbeidszorgcentrum Het Karwei uit de Georges Van Raemdoncklaan. Vanaf nu verkopen wij – mede als promotie van het festival – groenten in klassieke weckpotten, naar aloude traditie en dit voor zeven euro.’

Stienus Keersmaekers, actief bij vzw Rataplan in Borgerhout, stelde het muzikale programma samen. ‘Er wordt gewerkt met twee podia. Eén ervan staat opgesteld in de Evangelische Kerk, die zal worden omgetoverd tot een gezellige club waar de muziekoptredens en de kookdemo’s plaatsvinden. Op het podium kan je genieten van een alternatief, uitdagend, maar toch toegankelijk programma. Wij willen de pols voelen van de hedendaagse muziek en programmeren onder meer Spinvis, Mauro Pawlowski & Floris Derycker, Pascal Deweze, And They Spoke in Anthems , The Antler King & Byrning en Down in the House. Wim Lybaert en Cathérine Vandoorne presenteren en zorgen voor entertainment.’

Burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout & Vremde): ‘Zoals steeds zijn wij als gemeentebestuur partner van Konfijt. We ondersteunen het festival met een subsidie van 5 000 euro en het leveren van materiaal. Het was indertijd even zoeken op de overvolle activiteitenkalender van Boechout maar dit festival heeft ondertussen zijn vaste stek gevonden.’ In samenwerking met KVLV (Katholiek Vormingswerk voor Landelijke Vrouwen, de vroegere –Boerinnenbond -) wordt er een tentoonstelling uitgewerkt waarbij aandacht zal worden geschonken aan de verschillende edities van ‘Ons Kookboek’ die ooit zijn verschenen. Tenslotte zijn er nog verscheidene workshops.

Tickets kosten 25, 35 (met twee hapjes), 45 (met vier hapjes) en 55 euro (met zes hapjes) en kunnen worden besteld via www.konfijt.be of in De Schone van Boskoop. (EM)

%d bloggers liken dit: