Kontich loopt voorop in de klimaatstrijd, ook Boechout in top twintig

KONTICH – De Klimaatstrijd is ook een wedstrijd. De 70 gemeenten van de provincie Antwerpen strijden niet alleen voor een betere planeet, maar ook tegen elkaar. De gemeente die zich het meest inzet en de grootste vooruitgang boekt, neemt in maart 2019 de titel van ‘Gemeente met de Kleinste Ecologische Voetafdruk’ naar huis. De resultaten van alle deelnemende inwoners van je gemeente weerspiegelen zich in de gemeente-ranking. Momenteel voeren Herenthout, Kontich en Vosselaar het klassement aan. In de top twintig vinden we trouwens maar één andere gemeente uit de Zuidrand: Boechout op plaats negen.

Op 1 augustus gebruikten we de aardse grondstoffen voor dit jaar helemaal op. Vanaf 2 augustus leven we op de poef. Hoog tijd om samen te strijden voor een beter klimaat.

Dat betekent dat we vanaf morgen de grondstoffen, voedingswaren en andere rijkdommen die de aarde op één jaar kan produceren, hebben opgebruikt. De provincie Antwerpen wil er met de Klimaatstrijd alles aan doen om Earth Overshoot Day in 2019 zolang mogelijk uit te stellen. Meedoen is kinderspel via de gratis For Good app die je downloadt op je smartphone.

Elke inwoner van de provincie Antwerpen die de gratis For Good app downloadt, kan deelnemen aan de challenge, de Klimaatstrijd. De app trackt je transport. Je eetgewoonten en meterstanden geef je zelf in. De app verwerkt je gegevens en geeft dan aan hoeveel aardbollen er nodig zijn als iedereen leeft zoals jij. En dat zet aan tot actie, want slechts een enkeling heeft minder dan één aardbol nodig. Krijg je pakweg vier wereldbollen te zien? Dan helpt de app je met gemakkelijke tips en trucs om je ecologische voetafdruk te verkleinen. De app berekent meteen waar jij – en je gemeente – zich bevinden in het algemeen klassement. For Good ontsproot uit het brein van Koen Jaspers en Maarten Desmet. Deze gedreven ondernemers met een hart voor duurzaamheid willen zoveel mogelijk mensen motiveren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Desmet: ‘We hebben de app ontwikkeld om duurzaam leven voor iedereen eenvoudiger te maken. Bedrijven, scholen en overheden zoals de provincie gebruiken hem ook om hun community te sensibiliseren en te betrekken bij het verkleinen van hun ecologische voetafdruk.’ Via de challenge engageer je je om missies te volbrengen. Gedeputeerde Rik Röttger (sp.a): ‘Deelnemers kiezen zelf hoe ze hun ecologische voetafdruk te lijf gaan: door minder vlees te eten, minder met de auto te rijden, de tv te laten voor wat hij is en een boek te lezen, seizoengroenten te eten,… We blijven onze gemeenten en inwoners aanmoedigen zodat we allemaal samen nog vele tonnen CO2 uit de lucht kunnen houden. De Klimaatstrijd startte in maart en op enkele maanden tijd bespaarden de deelnemers samen 204 370 kilogram CO2.’

Earth Overshoot Day is de dag dat alle bronnen van de aarde uitgeput zijn. Op 1 januari start de telling en die stopt in 2018 al op woensdag 1 augustus. De ngo Global Footprint Network neemt bij de bepaling van Earth Overshoot Day onder meer het gebruik van aardse grondstoffen, de CO2-uitstoot van de mensheid door onder meer het verbranden van fossiele brandstoffen en de verwerking van afvalstoffen in rekening. In 2017 viel Earth Overshoot Day op 3 augustus, in 2016 op 8 augustus en in 2015 op 13 augustus. Een tendens die de Klimaatstrijd mee wil ombuigen. Meer info op www.deklimaatstrijd.be – #deKlimaatstrijd – www.facebook.com/groups/deklimaatstrijd/www.forgood.eco – www.overshootday.org. (EM)

%d bloggers liken dit: