Kontichse groendienst plant 40 000 bloembollen

KONTICH – Dit najaar zijn de verschillende ploegen van de groendienst in Kontich-Centrum, Waarloos en Kontich-kazerne gestart met het planten van liefst 40,000 voorjaarsbollen in plantsoenen en grasbermen. “Er worden zowel voorjaarsbloeiers als herfstkrokussen aangeplant,” zegt schepen Wim Annaert.

“Dit project is bescheiden gestart in 2013 met een kleine duizend voorjaarsbloembollen, en is daarna exponentieel toegenomen met 5 000 tot 20 000 per jaar. Dit initiatief is dus geen ééndagsvlieg maar een vaste waarde geworden in het plantsoenbeheer over de ganse oppervlakte van de gemeente”.

“Dat het helemaal niet goed gaat met onze bijen en vlinders weet men al een tijdje, maar recenter wetenschappelijk onderzoek toonde een hele sterke achteruitgang, tot 75%, van insecten in het algemeen. Gezien hun belang voor het gehele ecosysteem is hun diversiteit en omvang ook een graadmeter voor hoe het met ons milieu is. En dat ziet er niet te best uit,” zegt Schepen Wim Annaert.

“Met deze jarenlange actie proberen we toch op lokaal vlak onze bijen en insecten te ondersteunen, vooral in die perioden waar er te weinig voedselaanbod is, zoals bijvoorbeeld in de lente. Daarnaast zijn er ook al een drietal grote bijenhotels verschenen in de gemeente, sluit Stefaan Vercammen hoofd van de lokale groendienst aan.

“We hebben ons nu vooral gericht op de grote invalswegen en grotere plantsoenen, maar de bedoeling is dat we de volgende jaren hierop blijven doorgaan. Alleszins een pluim voor de ploegen van de Kontichse groendienst om dit bovenop het gewone onderhoud erbij te nemen.

%d bloggers liken dit: