Kontichse Specfour kanshebber om streekproduct van Vlaanderen te worden

KONTICH – Sinds begin deze maand is Het Laatste Nieuws op zoek naar het streekproduct van Vlaanderen. Er werden 150 producten voorgesteld. Na een stemming bleek dat de Kontichse Specfour, namens de Zuidrand, kans maakt om het te halen.
Jo Van Caenegem van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing zegt in de krant: ‘De producten die naar de finale gaan vormen een mooie mix van producten die typisch zijn voor Vlaanderen.’

In de finale van Het Streekproduct nemen de zestien regionale winnaars het nationaal tegen elkaar op. Nog tot donderdag 26 september kan je via https://bit.ly/2kS8rSp stemmen. De winnaar wordt bekendgemaakt op zaterdag 28 december.

De Kontichse Specfour is het populairste streekproduct van de regio Mechelen en Antwerpen-Zuid. Hij haalde het van de advocaat van De Gouden Haan uit Nijlen en het Kempens natuurlijk mineraal water.

Kontichse Specfour is gebaseerd op gevulde speculaas en kwam al in 1927 op de markt. De Kontichse Specfour onderscheidt zich van andere gevulde speculaas door het gebruik van kokos in plaats van amandelen. De bruine speculaaskorst is broos en op smaak gebracht met kaneel en amaretto.

Kontich-naar en ‘biscui-tier’ Jos De Backer kwam er als eerste mee naar buiten. Zijn bedrijf vond je terug op de hoek van de Antwerpsesteenweg en de Magdalenastraat, waar vandaag het gemeentehuis staat.

Jos verkocht zijn ‘Specfour’ samen met nog andere specialiteiten uitsluitend aan winkeliers en handelaars. Zijn bedrijf telde op een bepaald ogenblik twaalf werknemers. Maar tijdens WOII, in 1940, verplichtte de Duitse bezetter hem de deuren te sluiten.

Na afloop van de oorlog startte hij in 1951 een nieuw bedrijf ‘NV Specfour.’ De productie liep in 1960 echter volledig stil.

In 2012 werd op initiatief van het gemeentebestuur door de gemeentelijke archiefdienst en de Kring voor Heemkunde het oude recept uit 1950 opgediept. Met medewerking van CVO Provincie Antwerpen vestiging PIVA werd het gebak op punt gesteld en aan de hedendaagse reglementeringen aangepast. Het beeldmerk Kontichse Specfour werd gedeponeerd en het streekproduct werd gelanceerd. Begin 2013 werd een bakkerscommissie opgericht die waakt over het recept en de kwaliteit van dit dorpsproduct.

Je kan hem ‘en bloc’ of in de vorm van kleine ronde gebakjes kopen bij Bakkerij Sint Rita in de Pierstraat, Bakkerij Peeters in de Dorre-Eikstraat en Bakkerij Mylemans in de Kapelstraat.

De strijd om het streekproduct van Vlaanderen leeft in Kontich. De gemeente lanceerde op haar website een oproep om te stemmen en bezoekers van het gemeentehuis kregen proevertjes aangeboden. (EM / Foto Gemeente Kontich)

%d bloggers liken dit: